Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Los Angeles toplu taşıma sisteminde X-ray uygulaması başlatıldı

Matt Stevens ve Sarah Mervosh’un New York Times’taki haberine göre; Los Angeles, ABD’de uygulamayı hayata geçiren ilk şehir oldu. Uygulamanın gerekçesi olarak yolcuları terör gibi tehditlerden korumak gösteriliyor.

Yetkililer, yolcuların endişelenmemesi gerektiğini, güvenlik taramalarının havalimanlarında olduğu yolcular için kabusa dönmeyeceğini söylüyor: “Asıl olarak kitlesel katliamlara sebep olacak silahların olup olmadığına bakıyoruz. Bomba yeleklerine, uzun namlulu silahlara bakıyoruz.”

Fakat Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles Ulaşım Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Brian D. Taylor, yine de hatalı alarmlar verilmesi durumunda cihazın vakit kaybına neden olabileceğini savunuyor.  

Ana transfer alanlarında ve kalabalık istasyonlarda kullanılacak cihazlar, metal dedektörlerinden çok müzisyenlerin turnelerde kullandıkları siyah ahşap kutulara benziyor. Metro şirketi sözcüsü Dave Sotero, tanesi 100 bin dolar olan makinelerin 9 metre öteye kadar ve saatte 2 bin yolcuyu tarayabildiğini belirtiyor. Sözcü, insanların cihazları fark etmediğini, bu yüzden metroyu kaçırma ihtimallerinin bulunmadığını da ekliyor.

Geçen ay şehirdeki tren istasyonlarında üç cinayet işlenmesi, toplu taşıma ağının güvenliğine dair tartışmaları alevlendirdi. Geçen Aralık ayında ise New York metrosunda bir intihar bombacısı yakalanmıştı.

Taylor, bireysel saldırıların terörist saldırılara göre daha büyük bir tehdit olduğunu belirtiyor. Uzmana göre toplu taşıma sistemlerinin asıl amacı, yolcuların seyahat etmesini engellemeden onları yaygın suçlardan korumak olmalı; güvenlik önlemlerinin artırılması yolcuları raylı sistemleri kullanmaktan bezdirebilir.

29 yaşındaki düzenli metro kullanıcısı Juan Machado, yeni sistemin nasıl çalışacağını bilmemesine rağmen, x-ray taramasından geçmenin kendisini rahatsız edeceğini söylüyor. Machado’nun en büyük kaygısı, yanlış alarmlardan dolayı vakit kaybetmek: “Biri sizi uzaktan tararsa bir sürü şüpheli obje bulabilir. Bence nasıl kullanılacağına bağlı. Gecikmelere sebep olursa ve insanlar polis tarafından rahatsız edilirse elbette kötü olur. Fakat sorumlu bir şekilde kullanılırsa bence faydalı bir şey.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.