Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pensilvanya’da 300 rahibin yıllardır 1000’den fazla çocuğu istismar ettiği ortaya çıktı

ABD’nin Pensilvanya eyaletinde Salı günü temyiz mahkemesinden çıkan jüri raporunda, 300’den fazla rahibin, 1000’den fazla çocuğu istismar ettiği ortaya çıktı.

Yaklaşık 900 sayfadan oluşan rapor, ABD’de Katolik kilisesindeki cinsel istismara ilişkin yürütülen en büyük soruşturmalarından birinin sonuçlarını ortaya koydu. Rapordan anlaşıldığı üzere, dünyanın en güçlü kiliselerinden biri, onlarca yıldır süren çocuk istismarlarını örtbas ediyordu.

Raporda “Daha önce de Katolik kilisesinde cinsel istismara ilişkin raporlar vardı fakat hiç bu kadar bu ölçekte bir olay olmamıştı. Çoğumuz bu hikayelerin uzakta bir yerlerde yaşandığını düşünüyordu ama artık gerçeği biliyoruz: Bu her yerde yaşandı” denildi.

Bir kız çocuğunu hamile bıraktıktan sonra kürtaj yaptırmasını sağlayan bir rahip, biri 7 yaşında 15’ten fazla erkek çocuğuna anal ve oral yollardan tecavüz ettiğini itiraf eden bir rahip, evinde istismar ettiği kız çocuklarının idrar, pubik kıl ve regl kanlarını biriktiren bir rahip; raporda anlatılan 300’den fazla rahipten sadece üç tanesi.

Raporda anlatılan istismarların çoğu için, zamanaşımından ötürü dava açılamıyor. Anlatılanlar sonucu, yalnızca iki rahip tespit edildi ve ceza aldı.

Raporu ortaya çıkarmak için 23 büyük jüri üyesi, iki yıl boyunca çalıştı. Jürinin önüne çıkan on kadar rahip yaptıkları istismarı itiraf etti. Jüri, örtbas edilen gerçeklere ulaşmak için FBI’ın da kapısını çaldı.

İstismara uğrayan 1000 kadar erkek çocuğun kimliğini tespit eden jüri, kayıp kayıtlar ve yaşadıklarını anlatmamayı tercih eden kurbanlar göz önünde bulundurulduğunda, istismara uğrayan binlerce çocuk daha olduğunu düşünüyor.

Raporda Pensilvanya’daki sekiz piskoposluk bölgesinde yaşananlar yer alıyor: 1.7 milyon Katoliğin bağlı olduğu Allentown, Erie, Greensburg, Pittsburgh, Scranton ve Harrisburg.

Rapor açıklanmadan önce Erie ve Harrisburg piskoposları, kanıtlara dayanarak suçlu buldukları rahiplerin listelerini yayınladı. Harrisburg piskoposu Ronald Gainer 71, Erie piskoposu Lawrence Persico 62 kişinin adını verdi.

Açık bir mektup yayınlayan Erie piskoposu Lawrence Persico, “Büyük jürinin raporu gösteriyor ki, çocuklar onları koruması gereken kişiler tarafından zalimce bir muameleye maruz kalmış. Uzun süre karanlıkta acı çekmişler” yazdı. Piskopos Persico, çocuk istismarının engellenmesi süreçleriyle ilgili tanıklık yapan tek piskopos olması dolayısıyla raporda övgü aldı.

Rahiplerin istismarları ve kilisenin bunları nasıl örtbas ettiğine ilişkin ayrıntıların yanı sıra, raporda jürinin kanunların nasıl değiştirilmesi gerektiğine ilişkin tavsiyeleri de yer aldı. Tavsiyeler arasında çocuk istismarıyla ilgili zamanaşımının kaldırılması ve kiliseye karşı açılan sivil davaların artırılması bulunan raporda “bu değişimler olana kadar, Katolik kilisesindeki seks skandallarıyla ilgili defteri kapatmak için daha çok erken” denildi.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.