Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hapisteki eski Brezilya lideri Lula, seçimler için yeniden adaylık başvurusunda bulundu

Reuters’in haberine göre, Petrobras yolsuzluk skandalı sonrası 12 yıl hapis cezasına çarptırılan fakat hakkındaki rüşvet iddialarını reddeden eski Brezilya devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ekim ayındaki seçimler için yeniden adaylık başvurusunda bulundu.

Lula’nın başvurusunu Yüksek Seçim Mahkemesi’ne teslim eden İşçi Partili gruba yaklaşık on bin destekçi eşlik etti. Lula maskeleri takan kalabalık, “Lula’ya özgürlük,” “Lula başkan” gibi sloganlar attı.

Solcu eski başkan nisan ayından beri cezaevinde fakat kamuoyu araştırmalarında halen başı çekiyor. Yine de, bu ayın başlarında partisi tarafından da aday gösterilen Lula’nın başvurusunun, Yüksek Seçim Mahkemesi’nden döneceği tahmin ediliyor. Böyle bir senaryoda İşçi Partisi’nin kararı temyize götüreceği düşünülmekte. O da işe yaramazsa, partinin planı Lula yerine eski Sao Paulo valisi Fernando Haddad’ı aday göstermek. Haddad, Lula’nın başvurusundan sonra basına şöyle konuştu: “İnsanlar Lula’nın anketlerden bu kadar güçlü çıkmayacağını düşünüyordu fakat tam aksi oldu. Eğer insanlar ona oy vermek istiyorlarsa buna hakları olması lazım.”

Federal başsavcılık ise anında Lula’nın adaylığının geçersiz sayılması için Yüksek Seçim Mahkemesi’ne bir başvuru hazırladı. Zira Brezilya yasalarına göre, hakkındaki hüküm temyiz mahkemelerince onaylanan kişiler, devlet dairelerinde görev alamıyorlar.

Lula 2003’ten 2010’a kadar iki dönem Brezilya’yı yönetti. Ekonomik büyüme ve milyonlarca Brezilyalıyı yoksulluktan kurtaran sosyal programlar sayesinde %87’ye ulaşan popülerlik oranlarına ulaştı. Fakat Lula’nın desteği, halefi Dilma Rousseff zamanında patlayan yolsuzluk skandalından sonra zarar gördü.

Fakat Brezilya halkının üçte biri yine de Lula’ya oy vereceğini söylüyor. Anketlerde Lula, en yakın rakibi aşırı sağcı Bolsonaro’nun oylarını ikiye katlamış durumda. Analistlere göre Lula seçilemezse onu yerine yarışa girecek Haddad’ın, Lula’nın oylarını alacağı takdirde seçimleri kazanabilmesi muhtemel. Fakat analistler Haddad’ın kampanyasına geç başlandığını da ekliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.