Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gizli bilgilere erişimi engellenen CIA eski Başkanı Brennan’dan Trump’a: “İddiaların saçmalıktan ibaret”

ABD Başkanı Donald Trump, kendisine yoğun eleştirilerde bulunan CIA eski Başkanı John Brennan’ın gizli bilgilere erişimini iptal etti. Trump’ın yazılı açıklamasıyla duyurulan kararda, gerekçe olarak Brennnan’ın “dengesiz hareketleri ve davranışları” gösterildi.

Trump’ın yazılı açıklamasında şöyle denildi: “Yürütmenin başı ve başkomutan olarak ülkenin gizli bilgilerini korumak için gizli bilgilere kimlerin erişeceğini kontrol etmek de dahil anayasal bir sorumluluğum var. CIA eski Başkanı John Brennan’ın erişimini iptal etmeye karar verdim. İstihbarat ve güvenlik kurumlarının eski başkanlarının, gizli bilgilere erişmesine hizmetlerinden sonra da, özel bir kavrayışları olabilecek konularda haleflerine öğüt verebilmeleri ve mesleki nezaket icabı devam eder. Buna rağmen Brennan’ın gizli bilgilere erişiminin sürmesi artık meşru değil.”

Açıklamada ayrıca, Trump’ın geçen yıl görevden aldığı FBI eski Başkanı James Comey, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Haden ve eski Adalet Bakanı Sally Yates’in de aralarında bulunduğu bazı isimlerin gizli bilgilere erişimini de gözden geçirdiği belirtildi.

Ne olmuştu?

Brennan geçen yıl, başkanlık seçimlerinden önce Trump’ın seçim kampanyası yetkilileri ve Rusya arasındaki işbirliği iddialarını konu alan soruşturmanın “sağlam temelleri” olduğunu söylemişti. Trump’ın ise söz konusu soruşturmada dile getirilen iddiaları tamamen reddettiği ve soruşturmayı “cadı avı” olarak tanımladığı biliniyor.

Brennan aynı zamanda, geçen ay Trump’ın Rusya lideri Vladimir Putin ile Helsinki’de yaptığı zirveden sonraki basın toplantısı için “hainlikten başka bir şey değil” demişti.

Brennan’ın cevabı

Brennan ise Trump’a Twitter üzerinden yanıt verdi. Brennan tweet’inde kararın başkanın “ifade özgürlüğünü baskı altına alma ve kendisini eleştirenleri cezalandırma”ya yönelik çabalarının bir parçası olduğunu söyledi.

Brennan “Bu, istihbarat çalışanları da dahil tüm Amerikalıları düşüncelerini açıklamanın bedeli konusunda endişelendirmesi gereken bir karar. İlkelerimin değeri, istihbarata erişimden çok daha büyük. Pes etmeyeceğim” dedi.

Brennan, ayrıca The New York Times’ta yayınlanan makalesinde Trump’a ayrıntılı olarak cevap verdi. Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahalesi konusundaki iddiaların ciddiyetine değinen Brennan, Trump’ın, kendi kampanya ekibiyle Rusya arasında seçim sürecinde bir gizli anlaşma olmadığına dair iddialarını ise “saçmalık” olarak değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.