Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google’da çalışanlar sansürlü Çince arama motoru planına karşı protesto başlattı

1000’den fazla Google çalışanı, şirketin Çin sansürüne uygun bir arama motoru oluşturma amacıyla ortaya çıkan gizli planını protesto eden bir mektup imzaladı. Çalışanlar, mektupta yöneticilerin şirketin etik ve şeffaflığını gözden geçirmeleri çağrısında bulundular.

“Acilen daha fazla şeffaflığa, süreçleri temizlemeye ve ortaya çıkarmaya yönelik bir kararlılığa ihtiyacımız var: Google çalışanlarının ne oluşturduğumuzu bilmesi gerekiyor” deniyor.

New York Times haberine göre, Google mühendisleri, belirli arama terimlerini engelleyen ve Çin hükümeti tarafından kara listeye alınmış içerikleri dışarıda bırakacak bir yazılım üzerinde çalışıyor. Google, sansür ve hackerlar nedeniyle sekiz yıl önce Çin’den ayrılmıştı ancak, bu proje ile tekrar Çin pazarına girmeyi planladığı düşünülüyor. Şirket yöneticileri konu hakkında medyada herhangi bir bilgi paylaşmamasına karşın, sızdırılan bilgilere göre projenin adının “Dragonfly” olduğu biliniyor.

New York Times’a göre, Google’ın CEO’su Sundar Pichai, arama motorunun geliştirilmesinin erken bir aşamada olduğunu ve şirketin Çin’de bir arama motoru uygulaması başlatmaya yakın olmadığını söyledi. Sundar Pichai, dünyanın en kalabalık ülkesinde daha fazla hizmet sunmanın Google’ın küresel misyonuna uyduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.