Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM eski genel sekreteri Kofi Annan hayatını kaybetti

BM eski genel sekreteri Kofi Annan İsviçre’de tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında hayatını kaybetti. 8 Nisan 1938’de Gana’da dünyaya gelen Annan, üniversite eğitimini Gana, ABD ve İsviçre’de tamamladıktan sonra Birleşmiş Milletler’de çalışmaya başladı. BM’nin çeşitli bölümlerinde görev yapan Annan, 13 Aralık 1996’da Boutros Boutros-Ghali’den sonra Birleşmiş Milletler’in yedinci genel sekreteri olarak seçildi. Annan, BM Genel Sekreteri olarak 10 yıl görev yaptı.

Annan’ın Türkiye siyasi tarihi ve dış politikasında da önemli bir yeri mevcut. Annan, Kıbrıs sorunuyla ilgili oluşturduğu Annan Planı’nı 11 Kasım 2002’de tarafların incelemesine sundu. 2006 yılında sorunun tarafları dışındaki siyasi otoritelerin de incelemesine sunulan planla Kıbrıs sorununun çözümü amaçlandı. Kıbrıslı Türkler Annan Planı’nı referandumla kabul ederken planın Kıbrıslı Rumlar tarafından kabul edilmemesi sebebiyle plan yürürlüğe girmedi.

Annan, 2001 yılında dünya barışına katkıları sebebiyle BM ile birlikte Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

2003 yılında ABD’nin Irak müdahalesi esnasında da BM Genel Sekreteri olan Kofi Annan, BM’nin bu süreçteki pasif tavrı sebebiyle eleştirilmişti.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Kofi Annan’ın vefatıyla ilgili Twitter’da yayınladığı mesajda “Kofi Annan iyilik için bir rehberdi. Ben de dünyayla birlikte onun yasını tutuyorum. Bu türbülanslı ve zor zamanlarda, onun küresel barış savunuculuğu mirası bize ilham vermeye devam ediyor” dedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.