Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrailli yılmaz barış savunucusu, iki devletli çözümün ilk destekçilerinden Uri Avnery hayatını kaybetti

İsrail’le Filistin arasında kalıcı barış için iki devletli çözüm formülünün ilk savunucularından, yılmaz barış aktivisti ve gazeteci Uri Avnery, 95. yaş gününe üç hafta kala yaşamını yitirdi. Geçen hafta felç geçiren Avnery bir haftadır hastanede tedavi görüyordu.

1923 yılında Almanya’da dünyaya gelen Avnery, Nazilerin iktidara gelmesinin ardından ailesiyle birlikte İngiliz mandasında bulunan Filistin’e yerleşmiş ve ilk gençlik yıllarında İngilizlere karşı saldırılar düzenleyen aşırı milliyetçi yeraltı örgütü Irgun’a katılmıştı. 1948 yılındaki savaşta İsrail ordusu için savaşırken yaralanan Avnery, daha sonra siyasi yelpazenin soluna geçti ve 1950’den itibaren bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini savunmaya başladı. Yeni tamamladığı anılarında şöyle yazacaktı: “Savaş beni, barışın ancak ve herkesten önce Filistin halkı ile barış yaparsak mümkün olabileceğine ikna etti. Bunun içinse bir Filistin devleti’nin kurulması şart.”

1965-1982 arasında üç kez İsrail parlamentosuna da seçilen Avnery, Filistin lideri Yaser Arafat’la başbaşa görüşen ilk İsraillilerdendi. 1982 yılında İsrail işgali altındaki Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Filistin lideri Yaser Arafat’la yaptığı görüşme ülkesinde büyük tepki alsa da yılmayan Avneri iki devletli çözüm ve Filistinli mültecilerin topraklarına geri dönüş hakkı için mücadele etmeye devam etti.

Avnery’nin Filistin lideri Yaser Arafat ile görüşmeleri: 1982 ve 2004

1950 yılında satın aldığı haftalık Haolam Hazeh gazetesini, İsrail hükümetlerini kamu yararına gözetleyip denetleyen eleştirel bir yayın organına dönüştüren Avnery, gazetesinin 40 yıllık yayın hayatı boyunca ülkenin bugün önde gelen pek çok gazetecisini yetiştirdi, ülkedeki gazetecilik anlayışını derinden etkiledi. Avnery geçen haftaya kadar Haaretz gazetesinde köşe yazmaya devam ediyordu.

1993 yılında 7 yıl önce hayatını kaybeden eşi ile birlikte Gush Shalom (Barış Şimdi) adlı sivil toplum örgütünü kuran ve barış mücadelesine burada devam eden Uri Avnery, 2002 ve 2004’te Küresel Barış ve Adalet Koalisyonunun davetlisi olarak istanbul’a da gelmişti. Avnery, 2004’teki ziyaretinde Açık Radyo’da Ömer Madra’nın konuğu olduğunda, İsrail Filistin’le barışana dek hayatta kalmaya niyetli olduğunu söylemişti. Ne yazık ki ömrü vefa etmedi. Avnery, son yolculuğuna krematoryumda yakılarak çıkacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.