Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fas kadın ve erkekler için zorunlu askerlik başlatıyor

Le Monde’da yayınlanan habere göre, Faslı bir yetkili hükümetin zorunlu askerlik teklfini Eylül ayında Meclis’e getireceğini açıkladı. Buna göre, yaşları 19 ile 25 arasında olan genç kadın ve erkekler bir yıl boyunca zorunlu askerlik yapacaklar.

Kadın ve erkekler için zorunlu askerlik yasası Fas’ta 12 yıl önce kaldırılmıştı. 12 yıl önceki yasa, yaşları ile 20 ile 30 arasında olan erkekler için zorunlu ve yaşları 20 ila 27 arasında olan bekar ve çocuksuz kadınlar için ise gönüllük esasına dayanıyordu.

Kraliyet Sarayı’ndan açıklamada “gençlerin profesyonel ve sosyal hayata” daha iyi adapte olmaları için bu teklifin getirildiği belirtildi. Bu yasa ile birlikte eğitimde de bir reform hamlesine girişildi. Buna göre, okula başlama yaşının 4 olması ve zorunlu eğitimin de 15 yaştan 16 yaşa çıkarılması planlanıyor.

Fas’ta genç işsizlik çok yüksek. Bu yapılan hamlelerle işsizliğin bir miktar azaltılması planlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.