Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polis üniforması giyen adamlar Haiti’de katliam yaptı

İçinde üniformalı polislerin bulunduğu kamyon, Haiti’nin başkenti
Port-au-Prince’de yoksul bir mahalleye girince, mahalle sakinleri bunun resmi bir operasyon olduğunu düşündü.

Belki de polis, sonunda esnaftan haraç kesen çeteler arasındaki savaşı bitirmek için gelmişti.

Sonra ateş açtılar. Associated Press’e konuşan tanıklara göre siyah giysiler içindeki çete üyelerinin de katılımıyla, ellerinde silah ve palalarla La Saline mahallesindeki evlere teker teker girip savunmasız insanları katletmeye başladılar.

Katliamda oğlunu kaybeden 55 yaşındaki Marie-Lourdes Corestan.

Tanıklar, insan hakları grupları ve 13 Kasım’daki katliamdan sonra cesetleri toplayan Katolik hayır kuruluşuna göre, 24 saat içinde mahallede en az 21 kişi öldürüldü. Kimileri katillerin polisle işbirliği yapan çete üyeleri olduğunu söylerken, katliamın mahallede patlak veren yolsuzluk karşıtı protestoları durdurmak için hükümet tarafından yapıldığını düşünenler de var. Hükümet yetkilileri ise suskun.

Kurbanları anmak için yakılan mumlar.

Mahallede asayişi sağlamayı üstlenen silahlı gruplarla mücadelede polisin yetersiz ve donanımsız olduğu yaygın bir kanı.

Tanıklar, cesetlerin hayvanları beslemek için domuz çiftliklerine atıldığını söylüyor. İnsan kemikleri, çöplerin arasında.

İnsanların içine bir yatağın zar zor sığdığı derme çatma evlerde yaşadığı mahalle, silahlı grupların kontrolü altında. Mahallede en ufak bir sorun çıktığında çözülmesi için silahlar çekilebiliyor. Grupların elinde ciddi miktarda satın alınmış ya da çalınmış polis teçhizatı bulunuyor.

Katliamın faillerinden olduğuna inanılan biri polis tarafından gözaltına alınırken.

Mahalleye yakın iki polis karakolu bulunuyor, fakat görgü tanıkları hiçbirinin olaya müdahale etmek için ekip göndermediğini belirtti.

Başkentin gettolarında çalışan Katolik hayır örgütünden Raphael Louigene, katliamdan günler sonra sokaklardan 21 ceset topladıklarını, ne polisin ne de adli yetkililerin mahalleye girdiğini söyledi. Bulunan cesetlerden sadece sekizini tek parça bulmuşlar, gerisi ya yakılmış ya da domuzlara verilmiş.

Çöplerin arasında yanmış bir ceset. Tanıklar bazı kurbanların domuzlarca parçalanıp yendiğini söylüyor.

Devlet Başkanı Jovenel Moise yolsuzlukla yeterince mücadele etmemekle suçlanıyor. Hükümet karşıtı protestoların merkezi haline gelen La Saline mahallesindeki katliamın, uzun zamandır planlanan yolsuzluk karşıtı protestolardan dört gün önce gerçekleşmesi, saldırının ardında hükümet mi var sorusunu akıllara getiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.