Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan Rus casuslarının Avrupa’daki yeni üssü olabilir mi?

Rusya’ya ait, gizemli bir finansal kuruluş olan Uluslararası Yatırım Bankası’nın küresel entrikaların odağında olacağı belki de kimsenin aklına gelmezdi. Normal zamanlarda yaşasaydık, bankanın Budapeşte’de yeni bir şube açması pek de dikkat çekmezdi.

Fakat bankanın başkanının Rus istihbaratı ile köklü bağlantıları var. New York Times’a göre üstelik Macaristan Meclisi, Rusya’nın bankayı Avrupa’daki istihbarat faaliyetleri için bir üs niyetine kullanacağı noktasında Batılı güvenlik görevlilerini endişelendirerek, bankaya polis ve mali denetçilerden diplomatik muafiyet tanıdı.

Bankanın başındaki ismin karanlık bağlantıları

Bankanın başındaki Nikolay Kosov SSCB istihbarat teşkilatı KGB ile sıkı ilişkileri olan bir aileden geliyor: babası 1970’lerde Budapeşte’deki bir numaralı Rus ajanıyken, annesinden Rus haber ajansı TASS bir defasında “20. yüzyılın en sıra dışı ajanlarından biri” diye bahsetti.

Banka ise Kosov hakkındaki soruları “önyargılı” bularak yanıtlamayı reddetti.

Şimdilerde Avrupa’da aşırı sağcı partilerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i kucaklaması, Avrupa içinde Rusya’ya karşı tavırdaki ayrışmaları iyice su yüzüne çıkardı. Fakat bu banka, Batılı yetkililerin dikkatini özellikle çekti. Çünkü hem NATO hem de Avrupa Birliği üyesi Macaristan’ın başbakanı Viktor Orban, Rus liderle sıkı ilişkiler kurarak Batı’nın kaygılarını sürekli artırdı.

Göç karşıtı, aşırı sağcı Orban sistematik bir şekilde Macaristan’ın demokratik kurumlarını zayıflattı ve Rusya’yı “liberal olmayan demokrasi” diye adlandırılan siyasi modeli için bir ilham kaynağı olarak gösterdi.

Viktor Orban Vladimir Putin ile.

Ve sonra geçen yaz Macar yetkililer, ABD’li meslektaşlarını hayrete düşürdü. İki ülke, Macaristan’da Rus silah kaçakçıları olduğundan şüphelenilen birkaç kişiyi yakalamak için birlikte çalıştı. ABD Adalet Bakanlığı zanlıların ABD’de yargılanması için çabuk davransa da, Macaristan onları Rusya’ya gönderdi. Rusya’da yargılanıp yargılanmayacakları meçhul.

Rus istihbarat başkanına ikamet izni

Orban Rusya’ya yaptırımları eleştirerek milyarlarca dolarlık bir nükleer santral yenileme projesini bir Rus firmasına ihalesiz verdi. Macaristan ayrıca bir Rus milletvekiliyle ailesine ve Rus istihbaratının başındaki isim Sergey Narişkin’in ailesine de ülkede ikamet hakkı tanıdı.

Budapeşte’deki Orta Avrupa Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Julius Horvath “Bu bankanın neden şimdi Macaristan’a geldiğini söylemek çok zor” diyor, “ekonomik değil de, politik amaçlarla gelmişler gibi.”

Rusya Skripal olayını telafi etmeye çalışıyor

İsmini vermeyen Avrupalı bir yetkili ise şunu düşündüğünü belirtti: “Eski Rus ajanı Sergey Skripal’in İngiltere’de zehirlenmeye çalışılması sonucu patlayan casusluk skandalından sonra Rusya, Batılı ülkelerin sınır dışı ettiği casuslardan boşalan yerleri doldurmaya çalışıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.