Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mars’a yolculuk: BAE’nin uzay aracı Umut’un, ABD ve Çin’in uzay araçlarından önce Kızıl Gezegen’e ulaşması bekleniyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Çin tarafından geçen temmuz ayında fırlatılan üç ayrı uzay aracı, 2021 yılı içinde Mars’a ulaşarak, Kızıl Gezegen hakkında daha fazla bilgi toplayacak. BAE tarafından Mars’a yollanan “Umut” (Hope) adlı insansız uzay aracı, Çin ve ABD’nin yolladığı uzay araçlarını geride bırakarak Mars’a ulaşma yarışında bir adım öne geçti. Son tahminlere göre, Umut’un 9 Şubat’ta Mars’ın yörüngesine varması bekleniyor.

2020 yılının temmuz ayı içinde fırlatılan ve ileride Mars’a gidecek astronotlar için bilgi toplamak ve gezegenin değişen iklimiyle birlikte çevresindeki mikroskobik canlı yaşamlarını araştırmak üzere fırlatılan uzay araçları, Mars yolculuklarına devam ediyor. ABD, BAE ve Çin tarafından yollanan üç ayrı uzay aracının da hemen hemen aynı tarihlerde yolculuklarına başlamasının sebebi, Mars ve Dünya’nın Güneş’in aynı tarafında 26 ayda bir gerçekleşen ideal bir hizalanmaya girmeleri. Ülkeler bu hizalanma sayesinde hem seyahat süresinin kısalacağını hem de uzay araçlarının yakıt tüketiminin düşeceğini öngörüyor . 

BAE merkezli Gulf News’un haberine göre, BAE’nin Umut adlı uzay aracı, saatte ortalama 81 bin 627 kilometre hızla yolculuğuna devam ederken yetkililer, 13 Temmuz 2020’de fırlatılan uzay aracının yaklaşık 500 milyon kilometrelik yolculuğunu 9 Şubat Salı günü yerel saat ile 19.42’de tamamlayarak Mars’ın yörüngesine ulaşacağını tahmin ediyor. Çin’in 23 Temmuz 2020’de Mars’a yolladığı Tianwen-1 (Göklere Sorular) adlı uzay aracının Kızıl Gezegen’e 10 Şubat Çarşamba günü ulaşması beklenirken ABD’de NASA tarafından Mars’a yollanan Perseverance adlı uzay aracının da 18 Şubat Perşembe günü Mars’ın yörüngesine ulaşması öngörülüyor.

BAE’nin Mars projesinde çalışanların yüzde 34’ü kadın. 


BAE’nin Mars’a yolladığı uzay aracı, “başka bir gezegene gönderilen ilk Arap uydusu” olma özelliğini taşıyor. ABD’deki Colorado Üniversitesi’nin ve Dubai’deki Muhammed Bin Raşid Uzay Merkezi’nin (MBRSC) işbirliği ile yapımı tamamlanan ve Japonya’dan fırlatılan “Umut”, yolculuğuna planlandığı şekilde devam ederse, BAE’nin kuruluşunun 50. yıldönümü olacak 2021’in Şubat ayında Mars’ın yörüngesine iniş yapacak.

BAE’nin ileri bilimlerden sorumlu bakanı ve MBRSC tarafından yürütülen Mars programının Bilim Ekibi Başkanı olan Sarah el Emiri’ye göre BAE, Umut ile Mars atmosferinin tabakalarını ve gezegenin iklimini daha yakından incelemeyi, atmosfer ısısını ölçmeyi, ozon taraması yapmayı ve gezegenin çevresinde oksijen ve hidrojen ölçümleri yapmayı hedefliyor.

Çin’in Umut’tan kısa bir süre sonra Mars’a ulaşması beklenen Tianwen-1 adlı uzay aracının da içinde bulundurduğu küçük bir uzay robotuyla hem gezegenin yüzeyinde incelemeler yapması hem de gezegeni yörüngeden gözlemlemesi bekleniyor. Çin’in Mars programıyla ilgili henüz çok fazla detay paylaşılmadı.

Çin’in Tianwen-1 adlı uzay aracı

BAE ve Çin’in ardından, ABD tarafından Kızıl Gezegen’e gönderilen Perseverance’in ise Mars’tan taş numuneleri toplayarak bunları Dünya’ya getirmesi bekleniyor. Binek otomobil büyüklüğünde, altı tekerli bir araç görünümünde olan Perseverance, içindeki yaklaşık 2 kilogram ağırlığındaki bir helikopteri de Mars’ın yüzeyine indirecek. Perseverance ayrıca, Mars’a inişi sırasında renkli video ve ses kaydı alacak. Toplam maliyeti yaklaşık 3 milyar dolar olan Perseverance’ın görevinin de en az iki yıl sürmesi bekleniyor.

ABD tarafından Kızıl Gezegen’e gönderilen Perseverance

Kızıl Gezegen’e ulaşma hedefinde başarıyla sonuçlanan ilk görev, 1971 yılında ABD tarafından Mars’ın yörüngesine sonda gönderilmesi amacını taşıyan Mariner-9 göreviydi. Şu an Mars’ı gezegenin yörüngesinden keşfetmeye devam eden üçü ABD, ikisi Avrupa Birliği (AB) ve biri Hindistan olmak üzere toplam altı ayrı araç var.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.