Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Leyla Zana ile Meclis’te 24 yıl sonra ikinci yemin krizi

Bugün gerçekleşen TBMM yemin açılış töreninde 24 yıl önce yaşanan yemin krizinin bir benzeri yaşandı. 1 Kasım seçimlerinde HDP’den Ağrı milletvekili seçilen Leyla Zana, Anayasa’da yer alan yemin metninin dışına çıkarak Kürtçe ifadeler kullandı. Yemini tamamlayıp kürsüden indikten sonra Meclis geçici başkanı Deniz Baykal, Zana’nın yemininin geçersiz olduğunu ifade ederek tekrar yemin etmesini istedi. Kürsüden indikten hemen sonra Meclis’ten ayrılan Zana ikinci kez yemin etmedi. Bu nedenle Zana’nın vekilliği henüz resmiyet kazanmadı.

1991’de TBMM 19. Yasama Dönemi için yapılan yemin töreninde, başında Kürt bayrağının renkleri olan bir bantla, Türkçe başladığı yemini Kürtçe “Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum” cümlesiyle tamamlaması nedeniyle Meclis salonunda büyük tepkiyle karşılaşmıştı.

Zana saat 16:00’da Twitter’dan verdiği mesajda yeminden önce şunu cümleyi kurduğunu, Türkçesini de aktararak açıkladı:

Zana ayrıca yeminde yer alan “Türk milleti” ifadesini de “Türkiye milleti” diye okudu.

İşte Meclis TV’den yayınlanan Zana’nın yemini ve Baykal’ın uyarısı.

Zana, 7 Haziran seçimlerden sonra tırmanan çatışmaların ardından 9 Eylül’de ölüm orucuna çıkacağını açıklamıştı. Zana’nın o açıklamasını izlemek için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.