Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1963 Ulus Faciası’nın arşiv görüntüsü

Havacılık tarihine Ulus Faciası olarak geçen uçak kazası, 1 Şubat 1963’de Lübnan havayolu şirketi Middle East Airlines’a ait uçağın Ankara semalarındayken Türk Hava Kuvvetleri’ne ait nakliye uçağıyla çarpışması sonucu gerçekleşti.

Her iki uçak da Ulus semtinde bulunan meskun mahaller üzerindeki farklı noktalara düştü. Yolcu uçağında bulunan 11 yolcu ve 3 mürettebat ile askeri uçakta bulunan 3 Türk askeri personeli öldü. Ancak esas facia uçakların düştükleri yerlerde bulunan 87 Ankaralının ölmesiyle yaşandı.

Kazanın Ramazan ayının ilk gününde Ankara’nın önemli ticari ve yaşam merkezlerinden Ulus semtinde meydana gelmesi can kaybının artmasına neden olmuştu. Bazı internet kaynaklarında kazada ölenlerin sayısı toplam 120 olarak gösterilmektedir. (Kaza ile detaylı bilgiye bu linkten okuyabilirsiniz.)

Dünyanın en zengin belgesel ve sinema arşivine sahip İngiliz “British Pathe”nin bu kaydı Ulus Faciası’nda yaşanan dehşeti günümüze taşıyor. (Not: British Pathe kayıt için “1961” ibaresi koysa da görüntüler 1963 yılına ait.)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.