Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nur Germen ile “Türk Basketbolunun 2021’e Yol Haritası”

Aydın Örs ile başladığım “Türk Basketbolunun 2021’e Yol Haritası” video röportaj dizisinde bu hafta Nur Germen* görüşlerini anlattı.

Yayına Hazırlayan: Ali Emre Mazlumoğlu

1’inci Bölüm:

2’nci Bölüm:

Öne çıkan sorular ve cevaplar:

  1. Yeni “altın” neslin basketbol sistemimize entegre edilmesinde hızla stratejik planın hazırlanması niye önemli?

Bu ihtiyaç her zaman vardır. 2021 ‘e kadar olan uzun sürede mutlaka yeni jenerasyondan bazı oyuncuların sistemin içine sokulması lazım.

2. Yeni “altın” neslin basketbol sistemimize entegrasyonunda hangi evreler olmalı?

Burada programın tespitinden çok bu oyuncuların kendini kabul ettirmesi ile sistem gelişecektir. Cedi Osman ve Furkan Korkmaz sistemin içine kuvvetli adım atarak girdiler. Diğer oyuncuların kaçını sistemin içine atabileceğimiz önemli. A Milli takımımızın katıldığı son şampiyonada en büyük problemimiz oyun kurucu pozisyonundaydı.
2016’dan itibaren ilk yapmamız gereken iş, elimizdeki tüm oyuncuları değerlendirmenin yolunu bulabilmek. Bu noktada Enes Kanter ön plana çıkıyor. Problemlerin çözülmesi ile Enes’in bu kadroya alınması, Ömer Aşık, Furkan Aldemir ve Oğuz Savaş’tan oluşabilecek uzun bölgemiz A Milli takımımıza Avrupa’da ciddi bir güç odağı haline getirecektir.
Berk Uğurlu’ nun kesinlikle kadroya alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu sezon önemli bir gelişme gösterdi. Sloukas’ ın sakatlığı Berk’ in şansı oldu.

3.TBF, A Milli takım teknik ekibini ne kadar süre için belirlemeli? Neden?

Bu planlamanın yapılması için TBF’ nun bir karar vermesi lazım. A Milli takımın baş antrenörü sadece Milli takımda mı çalışmalı? Yoksa hem kulüp hem Milli takım çalıştırabilir mi? Bu karar göre de bir antrenör belirlemeli, benim önceliğim bu antrenörün Türk olması. 2016’dan 20212’e Türkiye şartları için uzun bir süre var. Biz bu 5 seneyi ikiye bölebiliriz. Şu andan itibaren 2019’a kadar olan süreyi bir ekip yönetebilir. İcap ederse sonra yine bu ekiple devam edilebilinir. Türkiye için kolay değil ama keşke 5 senelik bir planlama yapılabilse!
A Milli takıma antrenörlük yapacak Türk antrenörleri olduğuna inanıyorum.

4. Süper Ligdeki yabancı sayısı ve uygulaması nasıl olmalı?

Bu sezondan sonra 6 yabancının altına düşülmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ben bu yabancı kuralının Türk oyuncularının yetişmesi için engel olarak görmüyorum. Tüm oyuncuların rekabet içinde olması şart.
Bu yabancı kuralı sayesinde 2-3 milyon dolarlar civarındaki düşük bütçelerle başa oynanacağını Karşıyaka gösterdi. Sürpriz sonuçların alınması, atletik oyuncuların artması seyir zevkini arttırdı. 2-3 yabancı ile oynanacak bir ligin medyada değeri olmaz. Altı yabancının da kıta harici ( Amerikalı) olması şart değil. Bununla beraber isim vermeyeceğim ama “ iki Yugoslav kökenli oyuncuyu aynı takımda hayat boyu tutmam “ diyen antrenörler var. Kimisi de “Amerikalıları bir araya getirince onları yönetmek çok zor “ diyor. Bu fikirlerin arkasında hep yaşanmışlıklar var. Yabancı kuralında benim için pasaport önemli değil. Türk takımları Avrupa’ da Euroleague ve Eurocup şampiyonluklarının peşinden koştuklarını da unutmamalıyız.

5. Geliştirme Liginin olmalı mı? Nasıl? Kulüp organizasyonlarında Bireysel Gelişim Antrenörü olmalı mı?

Oyuncuların gelişimi için basketbol adamlarının bir araya gelip sadece bu konuyu konuşmaları lazım. Buradan önemli fikirler çıkacaktır. Yüzde yüz Bireysel Gelişim Antrenörleri kulüplerin bünyesinde olmalı. Sadece genç oyuncular için değil Süper Ligde oynayan her yaştaki oyuncu için Bireysel Gelişim Antrenörüne ihtiyaç var.

6. Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı antrenöre belirli kriterler getirilmeli mi? Bench’teki teknik ve idari kadroda kaç yabancı olmalı?

Mutlaka kriterler koyulmalı. Bunları koyacak kurum da Türkiye Basketbol Federasyonu’dur.
Bench’te sadece 2 yabancı teknik adam olması yeterlidir. Ivkovic ve Obradovic gibi önemli isimleri Türkiye’ye getirdiğin zaman onlardan kendi kulüplerindeki Türk antrenörlerini de yetiştirmeleri istenmeli. Bu konuda otorite TBF’dur, ama danışmanı da TUBAD olmalıdır.

7. Basketbolumuzun önemli unsurlarından hakemlerin gelişmesi ve yeni jenerasyonların yetişmesi için ne gibi önerileriniz olur?

Bazı şeyleri bilsem de kulüpler, oyuncular, genel anlamda basketbol için konuştuğu kadar detaylı olarak hakem konusunda konuşamam. Bu işin uzmanlarından mutlaka yararlanılmalı. Ben yetkili olsam Hüsamettin Topuzoğlu, Necip Kapanlı gibi eski hakemlerin görüşlerinden yararlanmak isterim. Konuşmamızın sonuna geldik, son olarak tek tek bu röportajları yapıyorsun ama toplu bir şekilde bir araya da gelip bu konuları konuşmanın yararlı olacağını düşünüyorum.

*: Nur Germen kimdir?

Kolejliler, Galatasaray, Muhafızgücü, Tofaş SAS ve Yenişehir Meysu’da basketbol oynadı.76 kez genç ve A milli oldu. 1971 ve 1975 yıllarında Avrupa Basketbol Şampiyonası’na katılan Türkiye Millî Basketbol Takımı’nde yeraldı. 1984-85 sezonunda Galatasaray A Erkek takımının başına geçti ve 16 yıl aradan sonra Türkiye Basketbol Ligi şampiyonu olmasında pay sahibi oldu. 1986-87 sezonunda Nasaş takımını çalıştıran Germen ,1987-88 sezonunda yeniden Galatasaray’la anlaşan ve menajerlik görevine getirildi. 1991-92 sezonunda Karşıyaka’ya antrenör olan Germen, 1993 tarihinde ise, Avrupa Basketbol Şampiyonası öncesinde milli takımın antrenörlüğüne getirildi. 2007 sezonun bir bölümünde Galatasaray Basketbol Şubesi Genel Koordinatörlüğü yaptı. 2010-11 sezonundan beri Lig TV’de basketbol yorumculuğu yapmaktadır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.