Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir’in Ovacık köyünde neler oluyor?

İzmir’in Urla ilçesi Ovacık köyünde, Ethem Sancak’ın kardeşi Haydar Sancak’ın sahibi olduğu Hassas Teknik Elektrik şirketinin kuracağı altı tane rüzgar enerji santralinin (RES) türbinlerinin yeri için ağaç kesimine başlandı. Şimdiye kadar yüzlerce ağacın kesildiği bölgede için daha önce İzmir 2. İdare Mahkemesi, esastan yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Peki ne oldu da esastan yürütmesi durdurulan bir proje tekrar faaliyete geçirildi? Köylülerin avukatına kulak veriyoruz.

Ovacık köylülerinin avukatı EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Hande Atay, mahkemenin atadığı bilirkişinin çok güzel bir rapor hazırladığını ve raporda bölgenin 1. Derece Doğal SİT olduğu ve çok sık ağaç dokusunun bulunduğunun altını çizdiğini belirtiyor. Bilirkişinin “burada yapılacak bir proje alanın doğal bütünlüğünü ve SİT özelliğini bozacaktır” dediğini kaydeden Atay şöyle devam ediyor, “Bu rapor doğrultusunda Temmuz ayında esastan yürütmeyi durdurma kararı verdi mahkeme. Sonra aynı mahkeme ilerleyen zamanlarda biz iptal edilecek diye beklerken aynı mahkeme davayı reddetti. Heyetin hepsi değişti o arada, değişen tek şey o. Son kararnamelerle birlikte 2. İdare Mahkemesinin heyeti komple değişti. Olan da köylülere oldu. O iki ayda hukuken hiçbir şey değişmedi ama heyet değişti ve karar değişti”.

Yani hukuku değiştiremeyen devlet mahkeme heyetini değiştirerek daha önceki yürütmenin esastan durdurulması kararını iptal edip yeni heyetle yeni bir süreç başlatmış oldu. Biraz “ortada kuyu var yandan geç” kurnazlığı diyebiliriz.

Şu anda başta Ovacık köylüleri olmak üzere Urla ve İzmir’deki çevrecilerin başlattıkları direniş sürüyor. Kesimin yapıldığı alanda ateş yakan köylüler ve destekçiler daha önceden olduğu gibi buraya RES yaptırmamakta kararlılar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.