Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ercüment Sunter ile “Türk Basketbolunun 2021’e Yol Haritası”

Daha önce Aydın Örs, Nur Germen ve Cem Akdağ‘ın katkıda bulunduğu “Türk Basketbolunun 2021’e Yol Haritası” dizinde sıra Ercüment Sunter’in görüşlerinde.

Yayına Hazırlayan: Ali Emre Mazlumoğlu

Öne çıkan sorular ve cevaplar:

1) Yeni “altın” neslin basketbol sistemimize entegre edilmesinde hızla stratejik planın hazırlanması gerekli mi? Neden?

1996-97 yılında Hidayet Türkoğlu-Mehmet Oku Kerem Tunçeri jenerasyonunda antrenörlük yapmış bir kişi olarak tekrar buna yakın bir jenerasyon yakalandığını gözlemliyorum. Bu jenerasyon için de vakit geçirmeden planlamamız gereken işler var. Alt yapıda bu jenerasyonun yakaladığı başarıları A Milli takım seviyesine taşıyabilecek bir plan oluşturmalıyız.

2) Yeni “altın” neslin basketbol sistemimize entegrasyonunda hangi evreler olmalı?

Bu altın nesil alt yapı milli takımlarında belli bir maç seviyesine ulaştılar. Esas olan sorunumuz bu oyuncuların kulüp takımlarında gereken süreyi alamayışları. Hırvatistan, Sırbistan gibi ülkelerin kulüpleri Adriyatik Liginde genç oyuncularına süre verebiliyorlar. Belki burada maddi sıkıntıların da rolü var. İspanya’ da ise kıta dışı oyuncuların sayısını sınırlayarak İspanyol oyuncuların Avrupalı oyuncularla rekabete girmelerini sağlıyorlar.

Aşama olarak biz önce bu jenerasyondaki oyuncuların Avrupa Kupalarında ve liglerimizde daha fazla maç oynamasını ve süre almasını sağlamalıyız.

3) TBF, A Milli takım teknik ekibini ne kadar süre için belirlemeli? Neden?

TBF artık A Milli takım antrenörünün profesyonel olarak sadece Milli takımda görev yapmasına karar verdi. En az 3-4 senelik bir anlaşma yapılmalı. Bu A Milli takım antrenörünün ligdeki tüm antrenörlerle iletişim içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum.

4) Süper Ligdeki yabancı sayısı ve uygulaması nasıl olmalı?

İki sezondur uygulanan 6 yabancı uygulaması ile ligimizin kalitesi arttı. Bana göre bu uygulama 3+2 olan eski yabancı kuralından sonra erken 6 yabancıya dönüldü. Ben önce 4+1 kuralının çıkmasını bekliyordum. Sonra da belki kademeli olarak bu uygulamaya geçilebilirdi.

Yeni sezon ile beraber 4+1 kuralına geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. 12 kişilik kadroda 5 yabancı bulunacak, aynı anda 4 yabancı sahada olabilecek. Kıta dışı oyuncu sayısının sınırlandırılması gerekli.

Bununla beraber ligimizdeki takım sayısının artırılması lazım.

5) Geliştirme Liginin olmalı mı? Nasıl? Kulüp organizasyonlarında Bireysel Gelişim Antrenörü olmalı mı?

Geliştirme ligini Türkiye’de maddi koşullardan dolayı yapmak çok zor. 6 yabancılı sistemde takımlara baktığınızda toplam 10 dakika civarı süre veren takımlar var. TBF bu konuda kulüplerin gelirlerinden bir bölümü bu lig için kullanılmasını sağlayabilir.

Bireysel Gelişim Antrenörü olmalı. Fakat bu antrenörü bünyesinde çalıştıracak kulüp sayısı da çok az.

Mesela Tofaş Orhun Ene ile yeni bir yapılanmaya gitti. Yurt dışındaki oyuncuları takip etmek için bir scout ekibi kurdular. Serkan Erdoğan’ ı bireysel gelişim koçu yaptılar.Belki Anadolu Efes ve Fenerbahçe de bu uygulamayı yapar ama diğer kulüplerin bunu yapabileceklerine inanmıyorum.

TBF belki bu konuda katkıda bulunup kulüplere yardımcı olabilir.

6) Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı antrenöre belirli kriterler getirilmeli mi? Bench’teki teknik ve idari kadroda kaç yabancı olmalı?

Yabancı antrenörlere yurtdışında belli kriterler getiriliyor. Bence yabancı yardımcı antrenörlere kriterler getirilmeli. Ergin Ataman zamanında Siena’ya Gökhan Taştimur’u yanına almak istemişti. İtalya liginin kuralları gereği Gökhan Siena’ da sahaya çıkamamıştı.

Eğer bir kulüp yabancı yardımcı antrenör çalıştıracaksa alt yapı fonuna gitmek şartıyla TBF’ ye 100-200.000 Dolar bedel ödeme şartı konabilir. Bu konuda TUBAD da TBF’ye uyarılarda bulundu ama bir sonuç alınmadı.

Genç Türk antrenörleri ile konuştuğumda bu konuda çok üzülüyorlar, gelecekleri konusunda umutsuzlar.

7) Basketbolumuzun önemli unsurlarından hakemlerin gelişmesi ve yeni jenerasyonların yetişmesi için ne gibi önerileriniz olur?

Son yıllarda hakemlik konusunda büyük çelişkiler yaşanıyor. İyi hakemlerimiz var ama belli bir standartı yakalayamadığımızı düşünüyorum. Avrupa Ligi ve Türkiye Liginde yönetilen maçların farklı olduğuna inanıyorum. Bu yönetim şeklindeki farklılıklara Türk hakemlerimizi de katıyorum. Bu konuda sezon başında hakemlerle antrenörlerin bir araya getirileceğini sanıyordum. Ama sadece Merkez Hakem Komitesi ile bir araya geldik. Bu tip toplantılarda basketbol antrenörlerinin hakemler ile bir araya gelmesi gerektiğine inanıyorum. Bu toplantıda ben beklentilerimi; hakemlerle antrenörlerin iletişime girmesi gerektiğini, hakem kararlarında standartizasyonu beraberce sağlamamız gerektiğini MHK’ a ilettim. Onlar da bu konuyla ilgileneceklerini söylediler. Ama bir gelişme olmadı.

Yine bu toplantıda hakem ücretlerinin komik olduğunu söyledim. En bütçeli liglerden biri olan Türkiye’ de hakemlerin aldığı rakamların yükselmesi gerektiğini söyledim. Hakemlerin bu rakamları kaybetmemek için daha çok kendilerini geliştireceklerini ve basketbola odaklanacaklarını düşünüyorum. Hakemler seyirciye, arkadaşına kızıp kolay bir şekilde hakemliği bırakabiliyorlar. Ama hakemlerin gelirleri onların yaşam seviyelerini daha üst seviyeye çıkaracak yükseklikte olsaydı buna karşı nasıl bir tavrı olacaktı. Bunu değerlendirmek lazım. Basketbol hakemliğinin cazip hale getirilmesi gerekli. Profesyonel antrenörlerin, profesyonel oyuncuların olduğu ligde amatör hakemler olmamalı.

Hazırlayanlar:

Murat Özyer
Ali Emre Mazlumoğlu
Yasin Yıldırım

Destek Verenler:

www.medyascope.tv
www.basketfaul.com
www.basketdergisi.com

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.