Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aziz Bekir ile “Türk Basketbolunun 2021’e Yol Haritası”

“Türk Basketbolunun 2021’e Yol Haritası” dizisinde 6’ncı konuğum Aziz Bekir. Dizinin diğer programlarını seyretmek için tıklayın.

Yayına Hazırlayan: Ali Emre Mazlumoğlu

Sorular ve öne çıkan cevaplar:

1.    Yeni “altın” neslin basketbol sistemimize entegre edilmesinde hızla stratejik planın hazırlanması niye önemli?

Milli duyguların ve hedeflerin yukarı çıkarılabilmesi için hem hızlı hem de doğru şekilde plan program yapılması gerekiyor.

Kalıcı başarılar için geçmiş hatalarımızdan doğruları çıkarmamız lazım.

Son dönemlerde alt yapı milli takımlarımızın kazandıkları sportif başarılar ortada, önemli bir ekol yaratıldı.

2.    Yeni “altın” neslin basketbol sistemimize entegrasyonunda hangi evreler olmalı?

Devamlılık çok önemli. Avrupa’da alt yapı milli takımlarında farklı jenerasyondan farklı oyuncular ile  arka arkaya oynanan finaller ve kazanılan başarılar bana gösterdi ki gentiğimizde basketbol var.

Alt yapıdaki başarılarımızı bir sonraki adımlara taşıyabilmeliyiz. Bunun için en önemli basamak; alt yapıda başarılı olan oyuncuların A takımlarda süre almasını sağlamaktır.

Ligimizde her kulüp ve sponsoru önce maç kazanmak için çalışıyor. Bizler bazen yeni nesil oyuncuları oynatmaktan çekiniyoruz, genç oyuncularda çok para alacakları kulüplere gidip oynamamayı tercih ediyorlar.

Genç oyuncuların A takıma çıkış sürecindeki geçiş dönemini farklı bir ligde ( Geliştirme Ligi olabilir ) oynayarak yaşamaları gerekecek.

3.    TBF,  A Milli takım teknik ekibini ne kadar süre için belirlemeli? Neden?

TBF’ nun inandığı antrenör ile en az 6 veya 8 yıllık bir planlama yapması iyi olur. Süre çok önemli bir antrenör kendi felsefesini ancak oturtabilip başarılarını sürekli hale getirebilir. 4 yıllık bir anlaşmanın bile az olduğunu düşünüyorum.

4.    Süper Ligdeki yabancı sayısı ve uygulaması nasıl olmalı?

1993 senesinde 1.lige oyuncu olarak geldiğimde 2 yabancı vardı sonra giderek arttı ve 6 yabancıya kadar geldi. 2 yabancılı lig oynanırken A Milli takımlar seviyesinde devamlılığı olan büyük başarılarımız olmadı. Az sayıda yabancı istenilen basketbol kalitesini yakalayamadı.

6 yabancılı sistemin Türk oyunculara getireceklerini 2 sene gibi kısa sürede görmek mümkün değil. Bu sistemin artılarını ve eksilerini görebilmek için 3 sene daha devam etmeliyiz.

6 veya 5 yabancı olması gerekli diye düşünüyorum. Böylelikle oyuncular arasındaki rekabetin arttığını görüyorum. Bir oyuncu bu seviyede oynamak istiyorsa çok disiplinli çalışmak zorunda olduğunu, devamlılığı düşünüyorsa da sadece basketbol düşünmesi gerektiğini düşünüyorum.

5.  Geliştirme Liginin olmalı mı? Nasıl? Kulüp organizasyonlarında Bireysel Gelişim Antrenörü olmalı mı?

Bu geçiş sürecinde mutlaka Geliştirme Ligi olmalı. Her Süper Lig takımının 1 Geliştirme Ligi takımı olmalı. Süper Lig maçı öncesinde bu takımların maçı olması çok iyi olacaktır. Bu ligle beraber yeteneklerin kaybolmasını engelleyebiliriz. Böylece gelişimlerini tamamlayan oyuncular sağlam temellerle A Takımlara çıkma şansına sahip olacaklar.

Bireysel Gelişim Antrenörü kavramının diğer ülkelerde olduğunu görüyoruz. Bizim de bu uygulamayı yapabileceğimizi düşünüyorum. Bunun yanında alt yapı takımlarında çalışan antrenörlerin kendilerini daha iyi yetiştirmesi gerektiğine inanıyorum.

6.  Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı antrenöre belirli kriterler getirilmeli mi? Bench’teki teknik ve idari kadroda kaç yabancı olmalı?

Belli başarı kriterleri koyulabilir, Türk Basketboluna fayda getirecek antrenörlerin getirilmesinde fayda var.

Baş antrenörün haricinde başka yabancı antrenör olmazsa iyi olur. Ama eğer izin verilecekse; toplamda 2 antrenör ( sadece 1 yabancı yardımcı antrenör daha)  benchte olabilir.

7. Basketbolumuzun önemli unsurlarından hakemlerin gelişmesi ve yeni jenerasyonların yetişmesi için ne gibi önerileriniz olur? 

Ligimizde bazen hakemlerimiz kendilerini kontrol edemiyorlar, doğaldır, seyirciden, kulüplerden, koçlardan ve oyunculardan etkilenebiliyorlar. Bir şekilde psikolojik güçlerinin artması/artırılması gerektiğini düşünüyorum. Hakemler hatalarının büyük kısmını dış etkenlerden dolayı yaptıklarını düşünüyorum, bu etkilerden kendilerini koruyabilmeliler.

Ben 15 yaşında iken  (Eski Yugoslavya’da ) antrenörümüz bizi hakem kursuna gönderdi. Bunun iki sebebi vardı:

a.    Basketbolun kurallarını öğrenmek

b.    Basketbolculuk kariyerinde ilerleme sağlamayacak  ama basketbola tutku ile bağlı oyuncuların hakemliğe yönlendirilmesini sağlamak.

 

Hazırlayanlar:

Murat Özyer

Ali Emre Mazlumoğlu

Destek Verenler:

www.medyascope.tv

www.basketfaul.com

www.basketdergisi.com

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.