Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özhan Çıvgın ile “Türk basketbolunun 2021’e Yol Haritası”

“Türk Basketbolunun 2021’e Yol Haritası” dizisinde 9’uncu konuğum Demir İnşaat Büyükçekmece Basketbol Takımı Başantrenörü Özhan Çıvgın. 2000-2011 yılları arasında Darüşşafaka’da bir çok başantrenörlerle yanında çalışan Çıvgın, daha sonra Erdemir’de Ahmet Çakı’ya asistanlık yaptı. Erdemir’de 2013’ün Ocak ayında başantrenör olarak göreve geldi. 2014-15 sezonunda TÜYAP Büyükçekmece takını 2. Lig’den Süper Lige çıkaran genç antrenör 2015-16 sezonunda Spor Toto Süper Basketbol Liginin birinci devresini ilk sekiz içinde tamamlayınca Fiat Türkiye Kupasına katılma hakkını takımına kazandırdı.

Dizinin diğer programlarını seyretmek için tıklayın.

Sorular ve öne çıkan cevaplar:

1. Yeni “altın” neslin basketbol sistemimize entegre edilmesinde hızla stratejik planın hazırlanması niye önemli? Yeni “altın” neslin basketbol sistemimize entegrasyonunda hangi evreler olmalı?

Kesinlikle bir stratejik planlama yapılmalı. Altın neslin sisteme entegre edilmesindeki safhaların akılcı ve düzgün bir strateji ile belirlenmesi gerekir.

Bu planlama A Milli takım antrenörü ve basketbol adamların katılacağı bir “beyin fırtınası” ile tartışılmalı ve planı ortaya çıkarmalı diye düşünüyorum.

2. TBF, A Milli takım teknik ekibini ne kadar süre için belirlemeli? Neden?

A Milli takım antrenörü ile uzun süreli bir anlaşma yapılmalı. Bütün milli takımların organizasyonundan sorumlu olmalı. Böylelikle konuştuğumuz “ Altın Neslin” kademe kadem planlı bir organizasyondan geçerek sistemin içine düzgün bir şekilde entegre olacaktır.

3. Süper Ligdeki yabancı sayısı ve uygulaması nasıl olmalı?

Bu konuda çok kapsamlı tartışılması gereken bir konu. 6 yabancılı sistemin pozitif yanları olduğu gibi negatif yanları da var. Karşıyaka’ nın geçen seneki şampiyonluğu bu sistemin pozitif etkilerinden bir tanesi. Klişeler yıkıldı, kulüplerin basketbola bakış açısı değişti. Bu sayede basketbol ekonomisi de daha büyüdü. Bu büyümeden tüm basketbol unsurları faydalandı buna Türk oyuncular da dahil diye düşünüyorum. Belki Türk oyuncuların aldıkları süreler düştü ama Türk basketboluna hizmet eden yabancılarda kalite arttı. Türk oyuncularının kendileri için daha yüksek hedefler koymaya itti. 6 yabancılı sisteme sadece oyuncular tarafından değil, Türk basketbolunu nereye getirdiği açısından da bakılması gerektiğini düşünüyorum. Bu sistemin herkes için faydalı işleyebilmesi için biz antrenörlere iş düşüyor, yabancı-yerli ayrımı yapmadan hak edene formayı verebilirsek şu anki sistemin daha faydalı olacağına inanıyorum.

4. Geliştirme Liginin olmalı mı? Nasıl? Kulüp organizasyonlarında Bireysel Gelişim Antrenörü olmalı mı?

Geliştirme Liginin ve Bireysel Gelişim Antrenörünün basketbolumuza katkısı mutlaka olacaktır. Ama bunlardan daha önemli bir konu var; alt yapı antrenörlerimizin gelişimi ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi.

Şu an elimizde bulunan yeni jenerasyona Gelişim Liginin seviyesi ne kadar katkı yapabilir? Bu önemli bir soru işareti. Bunun yerine 6 yabancılı süper ligimize bu gençleri nasıl entegre edebileceğimize bakmalıyız.

5. Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı antrenöre belirli kriterler getirilmeli mi?

Bench’teki teknik ve idari kadroda kaç yabancı olmalı?

Mutlaka yabancı antrenörlere belirli kriterler getirilmeli. Yabancı kısıtlaması olması gerektiğini düşünmüyorum. Bizler de oyuncular gibi onlarla yarışa girebilmeliyiz.

Gelecek yabancı antrenörlerin mutlaka Türk basketboluna katacakları olması gerekir, bunun için de kriterler belirlenmelidir.

Hazırlayanlar:

Murat Özyer

Ali Emre Mazlumoğlu

Destek Verenler:

www.medyascope.tv

www.basketfaul.com

www.basketdergisi.com

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.