Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siyasetin ana gündem maddesi Fethullah Gülen’in iadesiydi

“KKTC’deki FETÖ/PDY örgütünü terör örgütü listesine dahil ettik”

Başbakan Binali Yıldırım, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün’ü resmi törenle ağırladı. İki liderin ortak basın toplantısında 15 Temmuz darbe girişimine dair açıklamalar yapıldı. Özgürgün, darbe girişimi ardından KKTC’de birtakım düzenlemelere gittiklerini belirtip sözlerini şöyle sürdürdü: “21 Temmuz’da FETÖ/PDY örgütünü terör örgütü listesine dahil ettik ve faaliyetlerini yasakladık. En küçük bir hareketin değerlendirilmesi konusunda mutabık kaldık. En küçük ipucunu gözden kaçırmadan derhal müdahale edilmesi konusunda güvenlik kuvvetlerimiz yetkilidir.” Başbakan Yıldırım KKTC’de operasyon yapılıp yapılmayacağına yönelik sorulara “Barış kuvvetleriyle ilgili proje yok. Onlar yerinde kalacaklar. Onlar adanın güvenliğini sağlıyorlar” şeklinde yanıt verdi.

basbakan-adayı-dusunulun-bınalı-yıldırım-kimdir

Başbakan Yıldırım ayrıca, darbe girişiminde sokaklara çıkarak darbeye direnen vatandaşları kabul etti. Yıldırım burada yaptığı açıklamada “Direnişin simgesi haline gelmiş kahramanlarımızla bir araya gelmekten büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Sizler adınızı tarihe altın harflerle yazdırdınız. Her biriniz Anadolu kadınının ruhunu, Anadolu insanımızın asilliğini ölümsüz hale getirdiniz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: “Gülen’in kesinlikle Türkiye’ye iade edilmesi lazım”

CHP TBMM grup toplantısı İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun babası Asım Erdoğdu’nun cenaze töreni nedeniyle iptal edildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişimi esnasında bombalanan Gölbaşı Polis Özel Harekat Daire Başkanlığı’nı ziyaretinde Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili konuştu. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Gülen’in kesinlikle Türkiye’ye iade edilmesi lazım. Bu kadar büyük olayların sorumlusu olarak görülüyorsa, Gülen ‘ben aklanmak istiyorum’ diyorsa gelip Türkiye’deki bağımsız mahkemelerde yargılanmalıdır.”

Kılıçdaroğlu, Gülen’in iadesi için yapılan girişimleri olumlu bulduğunu belirtti. Darbe girişimi sırasında yaşananları ‘devlet krizi’ olarak niteleyen Kılıçdaroğlu, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı için anayasada yapılacak değişikliklere katkı vereceklerini söyledi.

Demirtaş: “AKP’nin içinde darbeyi desteklemiş, onlardan medet ummuş kişiler çıkacaktır” 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında şöyle konuştu: “Bir kokteyl darbe olduğu anlaşıyor. Tek başına cemaat midir, değil midir şüpheli? İlk defa askeri darbe girişiminin arkasında siyasi olarak kim var belli değil. İddiamız şudur ki; iyi soruşturulursa AKP’nin içinde darbeyi desteklemiş, onlardan medet ummuş kişiler çıkacaktır. Ama hakikatli bir soruşturma lazım.”

Darbe girişimine karşı sokaklara çıkan vatandaşları tebrik eden Demirtaş “Öz savunma, halkın kendisini savunma hakkı, her canlının en doğal hakkıdır. Darbeye karşı bu hakkı kullanan herkesi selamlıyorum” dedi. Demirtaş 15 Temmuz sonrasında Türkiye’de yeni bir durumun ortaya çıktığını belirterek, hükümet ve PKK’ya mevcut durumu yeniden değerlendirme çağrısında bulundu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan tasfiyeler hakkında konuşan Demirtaş “Paralel sızdı diyorlar. Nasıl sızdı? HDP’ye neden sızamadılar peki? Çünkü bunun adı sızma değil, süzmedir. Bunlar sızmadı, siz süzerek oralara getirdiniz. Hepsini süze, süze kendi elleriyle devlete yerleştirdiler. Bunlar olmamış gibi davranıyorlar. Aklımızla, hafızamızla alay ediyorlar. Özür dilemek, özeleştiri erdemdir erdem. Korkmayın, kandırıldık demeyin. Siz beraber Türkiye’yi kandırdınız. Çıkın özür dileyin” dedi.

Bahçeli: “Gülen’in ülkemize teslimi bu aşamada ihtimal dahilinde görülmemektedir”

MHP Grup toplantısında konuşan Devlet Bahçeli ise Gülen’in iadesiyle ilgili “CIA’nın bir piyonu olan Gülen’in de ABD tarafından ülkemize teslimi bu aşamada inandırıcı ve ihtimal dahilinde görülmemektedir” dedi. Darbeyi yapanların kesinlikle temizlenmesi gerektiğini ancak masumların haklarının da korunması gerektiğini belirten Bahçeli, kendilerine bu konuyla alakalı çok sayıda şikayetin geldiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “OHAL kapsamında etkin ve çok boyutlu mücadele ederken dikkat edilmesi ve altı özenle çizilmesi gereken hususlar vardır. Öncelikle ve ilk olarak askeri ve sivil bürokraside toplu görevden almalar yapılırken kesinlikle sağlam delil ve belgelere dayanmak esas olmalıdır. Paralel devlet yapılanmasının tüm unsurları tespit edilmeli, her yönüyle analiz edilerek araştırılmalı ve hepsi birden adaletin önüne çıkarılmalıdır.”

070420162051132686476_2

TSK’nın çok yıprandığını ifade eden Bahçeli “Askeri sistemin yeni baştan ama mutlaka sadakat öne alınarak takviyesi asıl ve zorunlu görülmelidir. Liyakat ve ehliyet arayışı gereklidir ve diyeceğimiz bir şey yoktur. Ancak sadakat öne çekilmeden, millet ve vatan sevgisi hak ettiği ödülü almadan Türkiye’nin istikbalini kurtarması bize göre imkânsızdır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler