Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya 52 yıl sonra savaşa son veriyor

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 1964’ten beri devam eden ve yaklaşık 220 bin kişinin hayatını kaybettiği savaş sona erdi.

foto-revista-semana-farc-ep_0_0

Kasım 2012’den beri devam eden barış görüşmelerinin ardından geçtiğimiz Haziran ayında taraflar ateşkes sağlamış ve yakın zamanda nihai barış anlaşmasını imzalayacaklarını duyurmuşlardı. Küba’nın başkenti Havana’da imzalanan kalıcı barış anlaşması görüşmelerine Kolombiya Hükümeti adına baş müzakereci Humberto de la Calle, FARC adına ise Ivan Marquez katıldı.

Anlaşmanın ardından taraflardan, “Nihai, tam ve koşulsuz barış üzerinde anlaştık” açıklaması geldi. FARC heyetinden Rodrigo Granda, twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Müzakereler yoluyla barışa ulaşıldığında kazanan ya da kaybeden olmaz. Kolombiya kazandı, ölüm kaybetti” dedi.

FARC siyasi parti olacak

Anlaşma uyarınca FARC, yasal alanda siyaset yapan bir partiye dönüşecek ve dağlarda bulunan 7 bin kadar militanı Birleşmiş Milletler gözetiminde ve Kolombiya ordusu tarafından korunacak kamplara yerleşip 180 gün içinde silah bırakacak. Tarafların savaş döneminde işledikleri suçları araştırmak için özel mahkemeler kurulacak ve üst düzey FARC yöneticileri çatışma sürecindeki görevlerini açıklamaları durumunda hapis cezası yerine alternatif cezalar ile yargılanabilecekler. Uzun süredir FARC etkisinde olup devlet hizmetlerinin ulaşamadığı bölgelerde hızla altyapı çalışmaları başlayacak ve uyuşturucu ile mücadele konusunda iki taraf geniş kapsamlı işbirliği gerçekleştirecek. Aynı zamanda 2018 yılından başlayarak bazı FARC temsilcileri Kongre’de barış anlaşması kararlarının uygulanmasını takip edip sandalye sahibi olacaklar.

Referanduma gidiliyor

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, anlaşmanın yürürlüğe girmesi için 2 Ekim’de bir halk oylaması yapılacağını açıkladı. Halka seslendiği konuşmasında “Bu, tarihimizdeki en önemli oylama olacak” dedi.

Anlaşmanın Kolombiya kamuoyunda yarattığı olumlu atmosfere rağmen eski devlet başkanı Alvaro Ulribe öncülüğündeki bir grup, referandumda anlaşmanın reddedilmesi için bir kampanya yürütüyor.
Medyascope.tv’de daha önce Aydın Selcen ve Sezin Öney, “Kolombiya Barış Anlaşmasın’ndan dersler“i konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.