Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore’nin nükleer denemesi dünyayı sarstı

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, sabah erken saatlerde yaptığı nükleer füze denemesi ile 5,3 büyüklüğünde bir deprem yarattı. Devlet televizyonunda doğruluğu teyit edilen deneme, Kuzey Kore’nin yaptığı beşinci ve en büyük nükleer deneme olma özelliği taşıyor. Televizyonun haberinde “yeni bir nükleer başlığın denendiği ve ülkenin balistik füzelerinin nükleer başlık taşıyabilecek kapasiteye ulaştığı” belirtildi. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümünde yapılan deneme, ülkenin nükleer test bölgesi Punggye-ri’de gerçekleştirildi.

Öte yandan komşu Güney Kore ve diğer dünya ülkelerinden nükleer denemeye tepki yağdı. Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye denemeyi, “K. Kore lideri Kim Jong-un’un manyakça umursamazlığını gösteren ve kendini yok etmeye yönelik bir eylem” olarak niteledi. Nükleer denemenin ardından 10 kilotonluk bir enerjinin ortaya çıktığını iddia eden Güney Koreli yetkililer, bunun Ocak ayında yapılan dördüncü denemenin iki katı bir enerjiye denk geldiğini belirtti.

ABD’den, bu adımın çok ciddi sonuçlara yol açacağı açıklaması gelirken, Başkan Barack Obama’nın da Güney Kore ve Japonya liderleriyle görüştüğü belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.