Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin çocuk istismarı sicili

Türkiye’de çocuk istismarı vakaları üzerine verilen tartışmalı cezalar her geçen gün artıyor. Son olarak Tekirdağ’da görülen istismar davasında serbest bırakılan 73 yaşındaki istismarcı Azmi Ergüney, kamuoyunun tepkisi üzerine tutuklandı.

Türkiye’de çocuk istismarı davalarından çıkan tartışmalı kararlar ülkede tepkiyle karşılanıyor. Tekirdağ’da 2011 yılında kaçak çalıştırdığı 12 yaşında kız çocuğu C.O.’ya cinsel istismarda bulunan 73 yaşındaki Azmi Ergüney’in serbest bırakılması kamuoyunda infial yarattı. Karara gerekçe olarak “15 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına” ilişkin hükmün geçen mayıstaki iptali gösterildi.

Sanığın serbest bırakılmasına dair yürürlüğe girmemiş iptal kararını gerekçe gösteren mahkeme, ülkenin içinde bulunduğu durum sebebiyle yasanın ne zaman düzenleneceğinin bilinmediğini, kararın bu sebeple verildiğini açıkladı.

Kamuoyu tepkisi üzerine tutuklanan Ergüney’in başka çocukları da istismar ettiği iddia edildi. 22 yıl hapis cezasıyla yargılanan sanık cinsel istismar suçundan 16 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına rağmen tutuklanmadı. Sanık, kamuoyunun karara büyük tepki vermesinden sonra tutuklandı.

Türkiye’de gün geçtikçe artan çocuk istismarı vakalarına rağmen iptali istenen yasa ile ilgili Anayasa Mahkemesi Üyesi Osman Alifeyyaz Paksüt, “İptal kararı, örneğin, 12-13 yaşındaki çocuğa yönelik 40-50 yaşlarındaki failin işleyebileceği bir cinsel istismar suçuna da sekiz yıl hapsi çok görmek suretiyle, toplumda infial yaratacak sonuçların önünü açmaktadır. AYM’nin muradının bu olmadığına şüphe duymamaktayım. Ancak yasa koyucu yeni bir düzenleme yapmadığı takdirde ortaya çıkacak sonuç budur” ifadelerini kullanmıştı.

İptali istenen maddede hangi ifadeler yer alıyor?

AYM’nin geçen mayısta iptal ettiği Türk Ceza Kanunu’nun “çocukların cinsel istismarı” başlıklı 103. maddesi şöyle:

1 – Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel istismar deyiminden;

  1. On beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış,
  2. Diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar anlaşılı

2 –  Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Ensar’dan bugüne neler oldu?

Karaman’da 45 çocuğun istismar edildiği Ensar Vakfı davasından itibaren günümüze birçok çocuk istismarı davası açıldı. Bunlardan bir kısmı çok ses getirmesine rağmen henüz bir karara bağlanmadı, bir kısmında tahliye kararı verildi.

İzmir’in Menderes ilçesinde 22 yıl boyunca yaşları 6 ile 11 arasında değişen çocukları istismar eden okul müdürü Adil Ş., aynı okulda öğretmenlik yapan Saadet Özcan’ın şikayeti ile açılan dava sonucu tutuklandı.

Kayseri’de ise 17 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi Cansel Buse K.’ya cinsel istismarda bulunarak intiharına neden olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan matematik öğretmeni Bayram Ö., (40) tahliye edildi.

Çocuk istismarına dair ülkede ne gibi çalışmalar yapılıyor?

Türkiye’de istismar davalarında çıkan mahkeme kararları infial yaratırken, Pozantı Cezaevi’ndeki istismarlardan bu yana medyaya yansıyan davalar, belli çevrelerde yapılan sosyal çalışmalar sayesinde kamuoyu tarafından ilgiyle takip ediliyor.

Mahkemelerde verilen kararların yarattığı tepkinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları istismara karşı farkındalık eğitimleri düzenleyerek söz konusu vakaları azaltmaya çalışıyor.

Buna rağmen söz konusu yasanın iptalinin etkisi bu çalışmalar karşılığında edinilecek kazanımların neler olabileceği konusunda tartışmalar sürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.