Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uzmanlar basketbola artan ilgiyi yorumluyor

Spor Toto Basketbol Süper Ligi 8 Ekim’de oynanan maçlarla başladı. Yapılan transferlerle ve lig içerisindeki mücadeleyle Avrupa’nın en iyi liglerinden biri olma iddiasını taşıyan basketbol ligimizin seyirci sayıları da göreli olarak artıyor.

Türkiye’de basketbol, kulüp bazında bir süredir yapılan yatırımlarla gelişmeye devam ediyor. Avrupa’nın büyük liglerine ev sahipliği yapan ülkelerin, ekonomik sorunlar nedeniyle kesintilere gitmesi de Türkiye basketbolunun Avrupa’da tırmanmasına hız kazandırıyor.

Geçen sene Avrupa’nın en önemli basketbol turnuvası olan Euroleague’e Türkiye dört takımla katılırken, Fenerbahçe bu turnuvada CSKA Moskova ile final oynamış ancak son saniyelerine önde girdiği maçı, Khryapa’nın aldığı ribaunt ve ardından bulduğu sayı sonucu kazanamamıştı. Uzatmaya giden maçta rakibine boyun eğen Fenerbahçe Avrupa’nın en büyük ikinci takımı unvanını almıştı.

Avrupa’nın ikinci büyük turnuvası olan Eurocup’ta ise çok iyi bir performansla Galatasaray, kupanın sahibi olmuştu. Böylelikle Türkiye takımları Avrupa’ya damga vurmuş oldu.

Türkiye ligindeyse Fenerbahçe zorlanmadan şampiyon olmuştu. Bu sene de ligde özellikle playoff çekişmesinin iyice kızışacak olması ve Euroleague’e giden takımların Avrupa’nın zirvesi için iddialı olması ilgiyi daha da arttırıyor.

ipekci-efes-19-11

Türkiye kulüplerinin basketbolda yaptığı bu atılım tribünlere de yansıyor. Sezonun açılış maçlarında futbol maçlarının aksine salonların dolduğu gözlendi. Futbolda seyirci sayısı her gün düşerken ve bu durum spor programların ve kulüplerin önemli gündem maddesi haline gelirken basketboldaki bu göreli artışın nedenini spor yazarları Bağış Erten, Murat Murathanoğlu, Kaan Kural ve Galatasaray Kulübü Basketbol Şubesi eski Koordinatörü Murat Özyer’e sorduk.

Bağış Erten: “Basketbol sahnenin önünde yer almayı hak ediyor”

Konuya ilişkin radikal bir bakış açısına sahip olan Bağış Erten basketbolun Türkiye’nin birinci sporu olması gerektiğini söylüyor: “ Futbol pek çok açıdan seyirci kaybına müstahak bir hale gelmiş durumda. Adaletsizlik, Passolig, statların koşulları, oynanan oyunun düzeyi… Futbol artık giderek sahnedeki yeriyle ilgili kirli bir imaja sahip.”
Futbolun geldiği noktayı bu şekilde özetleyen Erten, basketbol seyircisinin artmasıyla ilgili de şunları söylüyor: “İnsanların kötü bir şeye baktığında ilk verdikleri tepki, kafalarını başka bir yöne çevirmektir. Bu açıdan basketbol ve voleybol parıl parıl parlıyor. Türkiye’de basketbol, oyun kalitesi ve ülkeye dağılımı olarak futbolun çok daha önünde. Bu yüzden de sahnenin önünde yer almayı hak ediyor.”

 

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/287162880″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Murat Özyer: “Futboldaki negatif atmosfer seyirciyi etkiliyor”

Murat Özyer konu hakkında futboldaki negatif havaya dikkat çekerek “futbolda uzun dönemdir negatif algı yaratacak olayların gelişmesi, gerek sponsorların devre dışına çıkması, gerek 3 Temmuz süreci, gerek milli takım üzerinden yürütülen negatif iletişim ve Türk kulüplerinin Avrupa’daki başarılarının yukarı doğru gitmemesi seyircileri de negatif olarak etkiliyor” dedi. Diğer yandan basketbol seyirci sayılarının (salona gelenler, televizyondan ve dijital ortamdan izleyenler) mutlaka medya ile açık bir şekilde paylaşılması gerektiğini belirtti.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/287156374″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Murat Murathanoğlu: “Basketboldaki çıkış insanların iştahını arttırıyor”

Murat Murathanoğlu ise basketbolun çıkışta olmasının izleyici sayısını da iyi yönde etkilediğini söyledi: “Geçen sene Euroleague’de Fenerbahçe final oynadı, Galatasaray Euro Cup’ı kazandı. Yine bu sene dört takımla Euroleague’de yer alacağız. Biraz daha geri gidersek EuroChallenge’da Trabzon’un ve Karşıyaka’nın finali, Gaziantep’in üçüncülüğü var. Beşiktaş da kupayı kazanmıştı. Bunların hepsi son beş altı yıl içinde olan şeyler, tabii bu da insanların iştahını arttırıyor.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/287157414″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Kaan Kural: “Salonlara gelen seyirci kendini daha rahat hissediyor”

Futboldaki kısır çekişmelerin basketbolu çok etkilemediğini belirten Kaan Kural ise, “stat yerine salona gitmek insanlara daha kolay geliyor. Bir nevi kapalı ortam, daha rahat hissedebilecekleri bir ortam” dedi. Bunun yanında göreli bir durum olduğunun da gözden kaçmamasını belirten Kural şöyle ekleme yaptı: “Ancak futbol statları 25-30 bin kişilik olduğu için orada 10 bin kişi olduğunda boş gözükebiliyor. Basketbol salonları ise bir iki istisna dışında 10 binin altında. Bu nedenle daha dolu gözüküyor. O yüzden biraz perspektif meselesi de var.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/287158242″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.