Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü tiyatro yazarı ve yönetmen Dario Fo hayatını kaybetti

İtalyan oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni Dario Fo, 90 yaşında hayatını kaybetti. Oyunları politik sorunlara değindiği için ‘radikal palyaço’ olarak anılan Fo, 1997 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmıştı.

Eşi Franca Rame ile televizyon programlarında skeçler oynayarak ünlenen Dario Fo, daha sonra ajit-prop tiyatrosunu geliştirmeye devam etti. İkili ayrıca 70’li yıllarda birlikte kurdukları ‘Yeni Sahne’ topluluğuyla meydanlarda, parklarda oyunlar sergiledi. Dario Fo, hayatı boyunca yaptığı tüm etkinlikleri 2013 yılında kaybettiği Franca Rame ile gerçekleştirdi.

go%cc%88rsel1

Dario Fo’nun en ünlü eseri ise 1970 yılında kaleme aldığı “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü” adlı 2 perdelik oyun. Bu oyun Türkçeye de Füsun Demirel tarafından çevrildi ve 8 yıl İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda oynandı. Fo, oyunlarının Türkiye’deki darbe girişiminden sonra yasaklanmasına ilişkin, “Türkiye’de yasaklanan dört yazardan hayatta olan tek kişi benim. Bu benim için ikinci bir Nobel ödülü kazanmak gibi” demişti.

Dario Fo’nun oyunları:

Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü

Klaksonlar, Borazanlar ve Bırtlar

Kadın Oyunları

Elizabeth, Neredeyse Kadın

Ödenmeyecek, Ödemiyoruz

Japon Kuklası

Açık Aile

Yaşamının son anlarına kadar tek kişilik stand-up’lar ve gösteriler yapan Dario Fo’nun gösterilerinden birisi:

https://www.youtube.com/watch?v=eMwDObANf1g

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.