Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: “IŞİD ‘iç darbe’yi kanla bastırdı: 58 ölü”

IŞİD karşıtı koalisyonun Musul operasyonunu başlatmasına az süre kala, IŞİD bünyesinde isyan çıktığı öne sürüldü. Reuters’ın Irak hükümeti yetkilileri, bölgede yaşayanlar ve Irak güvenlik güçlerine teyit ettirdiği bilgilere göre geçen hafta gerçekleştiği öğrenilen darbe hazırlığına kalkışanların 58’i infaz edildi. Reuters’ın ulaştığı kaynaklara göre IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin yardımcılarından birinin önderliğindeki darbe hazırlığına katılanlar boğularak öldürüldükten sonra cesetleri şehir dışında yakıldı.

Irak hükümetine IŞİD konusunda danışmanlık yapan Hişam Haşimi’nin aktardığı bilgilere göre muhalifler, bir kişinin telefonunda silahların taşınmasıyla ilgili mesaj bulunmasıyla belirlendi. Sorgulanan üye, üç farklı yere saklanan silahlarla Irak Ordusu’na Musul’a yaklaştıklarında yardım edeceklerini itiraf etti.
Irak terörle mücadele biriminin sözcüsü Sabah Numani’ye göre bu grup, Musul’daki yönetime karşı olan IŞİD üyeleri. Yine Numani’ye göre bu, IŞİD’in sadece toplumun değil, kendi üyelerinin bile desteğini kaybetmeye başladığının bir göstergesi.

IŞİD cesetleri vermedi

Saldırının ardından hayatını kaybeden 58 isyancının isimlerinin ailelerine bildirilmesi için hastaneye verildiği öğrenildi. Ancak Reuters’ın ulaştığı bir Musul sakini, ”Öldürülenlerin aileleri IŞİD’den cesetleri istedi. Ancak IŞİD’in onlara ceset olmadığını, bu hainler, bu mürtetlerin Müslüman mezarlığına gömülmesini reddettiği cevabını verdiğini” söyledi.

Ayrıca “başarısız darbe girişimi”nin ardından, IŞİD’in yerel komutanlarının aileleriyle birlikte Musul’dan çıkmasını sağlayacak özel kimlik kartlarının iptal edildiği öğrenildi. Önlem olarak IŞİD, keskin nişancı grubuna liderlik yapan Muhsin Abdül Kerimoğlu’nu Musul yöneticisine yardımcı olmak üzere atadı. Öte yandan IŞİD üyelerinin Musul şehrinin etrafına bubi tuzakları kurduğu, tüneller kazdığı ve çocukları casus olarak kullandıkları ileri sürüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.