Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li kadınlar onun sayesinde oy kullanıyor

ABD’de kadınlara oy hakkı tanınması için verilen mücadelenin ilk öncülerinden olan Susan Brownell Anthony’nin mezarı, 8 Kasım günü seçmenlerin akınına uğradı. Seçmenler, kadınların oy kullanma hakkı için öncülük eden aktivist Anthony’nin mezarını “Ben oy verdim” yazılı etiketleriyle donatarak saygılarını gösterdiler.

Kadınlara oy hakkı tanıyan 19. yasa değişikliği kabul edilmeden 14 sene önce vefat eden Anthony, vatandaşların oy verme haklarının cinsiyetleri yüzünden kısıtlanmasına karşı çıkıyordu. 1872’de bir grup kadınla birlikte Rochester’da sandık başına gittiği için tutuklanan aktivist, Mart 1873’te kent seçimlerinde oy kullanmayı denedi ve seçim yasalarını çiğnediği için hüküm giydi. Hayatı boyunca kadın derneklerinde aktif rol alan Anthony, Uluslararası Kadınlar Konseyi’nin ve Uluslararası Kadınlara Oy Hakkı Birliği’nin de kurucusuydu.

Seçim süreci boyunca akına uğrayan Susan Brownell Anthony’nin mezarı, seçim günü en yoğun gününü yaşadı.

foto-1

Rochester merkezli News 8 ve CNN seçim günü mezarlıktan canlı yayın yaptı: CNN 608 bin, News 8 ise 31 bin görüntülenme aldı.

Demokrat aday Hillary Clinton da Twitter hesabından bu akımı destekler bir tweet attı:

“Kadınların oy verme hakkı için mücadele etmiş Susan B. Anthony için uygun bir anma töreni.”

Oy verdikten sonra Rochester’da bulunan mezarlığa akın eden seçmenler, Instagram ve Twitter sayfalarından sayısız paylaşım yaptı.

foto-2
“‘Bugün onun gibi kadınlar sayesinde oy verdim. Bugün ilk defa genel seçim için oyumu kullandım, Susan B. Anthony’nin mezarını ziyaret ettim ve kadınların oy hakkı için mücadele edenleri anmak için beyaz giyindim. 19. yasa tasarısının geçişinden beri çok yol kat ettik ama hâlâ gidecek çok yolumuz var. #imwithher demekten gurur duyuyorum.”

 

foto-3
“Bugün ataerkil düzeni yok etmek için güzel bir gün.”

“Rochester, New York’ta bulunan Mount Hope Mezarlığı’nda Susan B. Anthony’nin mezartaşının önünde saygılarını sunmayı bekleyen 250 kişi sırada.”

The New York Times için köşe yazarlığı yapmış gazeteci Sarah Maslin Nir de tweet atarak mezarlığı ziyaret edenlerin görüntülerini paylaştı:

Bu uygulamaya destek verenlere karşın, Susan B. Anthony’nin ayrılıkçı feminizmini eleştirenler de vardı. Amerika Kölelikle Mücadele Derneği’nde de görev almış Susan B. Anthony, Wesleyan Üniversitesi’nin “Black Women & The Suffragette Movement: 1848-1923)” adlı yazısından ve The Root’un haberinden parçalar paylaşılarak ayrılıkçı feminizm ile suçlandı.

https://twitter.com/WickedBeaute/status/796013788881448962?ref_src=twsrc%5Etfw

“Tarihi saptıranlardan nefret ediyorum. Siyahi kadınları dışlayan Susan B. Anthony’i kadın hakları savunucusu olarak görmeyi bırakın.”

Köleliğin kaldırılması yanlısı olmasına rağmen Amerikan İç Savaşı’ndan sonra siyahi erkeklere oy hakkı verilmesini ön gören 15. yasa değişikliğine destek vermeyen Anthony’nin eleştirilme nedeni ise “Kadınlardan önce zencilerin oy verme hakkı için çalışmak yerine sağ kolumdan vazgeçerim.” Demiş olması.

https://twitter.com/WickedBeaute/status/796014347562733569

Emmy ödüllü aktris Jackée Harry de konuyla ilgili şöyle bir tweet attı:

“Susan B. Anthony pis bir ırkçıydı, ama çalışmalarının sonucu (istemeden de olsa siyahi kadınlar için bile) reddedilemez.”

Hazine Bakanı Jack Lew, kadınlara oy hakkı tanıyan 19. yasa değişikliğinin 100. yılını kutlamak için 10 dolarlık banknotların arkasında Susan Brownell Anthony’nin resminin de olacağını geçtiğimiz Nisan ayında açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.