Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en küçük ve sıkı düğümü

İngiliz bilim insanları dünyanın en küçük ve sıkı düğümünü attı.

Amerikan Bilim Geliştirme Birliği’nin (AAAS) çıkardığı Science (Bilim) adlı dergide yayınlanan çalışmaya göre, bilim insanları artık daha karmaşık, dolayısıyla daha güçlü bir düğüm atmanın yolunu buldular. Şu ana kadar üç veya beş basit moleküler yapıdan oluşan düğümler atılabilmişti; yeni yöntemle yapılan düğüm ise sekiz geçişten oluşuyor ve 192 atom uzunluğunda.

Sekiz geçişli düğümün, bir kurşun tarafından bile delinemeyen ve “Çelikten beş kat daha sağlamdır” sloganı ile tanıtılan Kevlar adlı maddeden daha esnek, hafif ve güçlü olma potansiyeli var. Bu düğümün farkı şu: Kevlar’ın yapısı özdeş moleküllerin yan yana sıkıca dizilmesinden oluşurken, yeni yöntemde birbirine örülmüş halde bulunuyorlar.

Daha güçlü bir düğüm üretmek için bir araya gelen bir grup araştırmacı da oksijen, azot ve karbonu metal iyonlarıyla bir solüsyonda karıştırarak yeni bir yöntem geliştirdi. Yüksek gerilime dayanıklı liflerden oluşan Kevlar; kurşunu tutabiliyor, dolayısıyla kurşun geçirmez yelek, askeri miğfer, tank ve uçak kanatları yapımında kullanılıyordu. Yeni yöntemle üretilecek düğümler ise daha dayanıklı bir Kevlar ortaya koyacak.

Manchester Üniversitesi’nde kimya profesörlüğü yapan ve araştırmanın ortak yazarlarından olan David A. Leigh, yeni keşfedilen tekniğin pratiğe geçmesi için zamana ihtiyaç bulunduğunu, ancak hayata geçme potansiyelinin yüksek olduğunu açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.