Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsmail Saymaz: “İşçi cinayetlerinin çokluğu sistemin işleyişinin asıl unsurudur”

Ülkemizde yaşanan ölümlü iş kazaları oranı diğer ülkelerin neredeyse iki katı, ülkemizde neden bu kadar fazla ölümlü iş kazası oluyor ve bu oranı nasıl düşürebiliriz bunu konunun uzmanlarına sorduk…

İşçi sağlığı ve iş güvenliği en temel anlamıyla, işçilerin çalışma yaşamında güvenliklerini almak ve olası kazaları önlemek için alınan önlemler bütünüdür. İşçi sağlığı ve güvenliği alanında en gelişmiş ülkeler Avrupa Birliği ülkeleridir. Hollanda’da 100 bin çalışan başına düşen ölümlü iş kazası oranı %0,8, Belçika’da 3,2 AB ülkelerinde 2,2 Türkiye’de ise 13,2. Avrupa ülkelerinde ölümlü iş kazalarının dünyanın diğer yerlerine göre düşük olmasında, bu alana dair ilk yasal düzenlemenin 1810’da Avrupa’da yapılması etkilidir.

Cumhuriyet tarihimizde işçi sağlığı ve iş güvenliği ilk defa 818 sayılı Borçlar Kanunu’nda kendine yer buldu. Bu alana düzenleme getiren ilk yasa ise 2012’de çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’dur. Bu yasa ile iş güvenlik uzmanı çalıştırmak ve risk değerlendirme raporu hazırlamak zorunlu hale getirildi.

Ölümlü iş kazalarında zirvedeyiz

Dünyada her 15 saniyede bir, ölümlü iş kazası meydana gelirken ortalama 280 milyon iş kazası yaşanıyor. Bunların yarıdan fazlası Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yaşanıyor. Dünya’da en çok ölümlü iş kazasının olduğu ilk üç ülke El Salvador, Cezayir ve Türkiye. Ölümlü iş kazası oranının en düşük olduğu ülkeler ise İsviçre, Avusturya, Norveç, İsveç ve Danimarka.

Aşağıda ki tabloda ABD ve Türkiye’de en çok ölümlü iş kazası olan iş kolları bulunuyor.

basliksiz-1

Türkiye’deki ölümü iş kazalarının bu kadar yüksek olmasının sebeplerini araştırmak için Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu İşçi Sağlığı Güvenliği ve Eğitim Daire Müdürü Tevfik Güneş, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Aslı Odman ve iş cinayetlerini anlatan Fıtrat kitabının yazarı gazeteci İsmail Saymaz ile görüştük. Türkiye ve Dünya da işçi sağlığı ve güvenliği nedir, ölümlü iş kazalarının nedenleri nedir ve nasıl önlenir sorularına cevap aradık.

Kamera: Recep Berber

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.