Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya, yabancı devlet başkanlarına hakareti suç olmaktan çıkarıyor

Almanya, “yabancı devlet başkanlarına hakaret” suçunu düzenleyen, Alman Ceza Kanunu’nun 103. maddesini kaldırmaya hazırlanıyor. Maddeyle ilgili tartışmalar, Alman televizyoncu Jan Böhmermann’ın, Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren bir şiir okuması sonrası başlamıştı.

Koalisyon ortakları anlaştı

Almanya’da koalisyon ortaklarından Sosyal Demokrat Parti (SPD), Alman Ceza Kanunu’nun 103. maddesinin konuyla ilgili paragrafının hemen kaldırılmasını talep etmişti. Ancak koalisyonun büyük ortağı ve Başbakan Angela Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Parti’nin (CDU) talebi üzerine maddenin ilgili paragrafının 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yasadan çıkarılmasına karar verildi. Bakanlar Kurulu’nun bu kararının Federal Meclis’te kabul edilmesi gerekiyor. Federal Meclis’in kararının, maddenin kaldırılması yönünde olacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor, zira Federal Meclis’in üst kanadı da Aralık ayında, benzer bir kararın gündeme gelmesini talep etmişti.

Adalet Bakanı Maas: “Madde demode”

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, maddenin ilgili hükmünün oldukça “demode” olduğunu ve “çoktan geride kalmış bir çağa ait olduğunu”, “artık bu tarz maddelerin modern ceza hukukuna uymadığını” söyledi. Adalet Bakanı; devlet başkanlarına hakaret etmenin ceza yasalarında suç olarak sayılmaya devam edeceğini, ancak cezasının herhangi bir vatandaşa edilen hakarete verilen cezadan farklı olmayacağını belirtti. Alman Ceza Kanunu’nun mevcut halinde devlet başkanlarına hakarete üç yıla kadar hapis veya para cezası verilirken, diğer kişilere hakaret suçlarının cezası bir yıla kadar hapis veya para cezası olarak düzenlenmiş durumda.

bohmermann3

Konu, “Erdoğan’a hakaret” tartışmasıyla gündeme gelmişti

Almanya’da Ceza Kanunu’nun 103. maddesinin “yabancı devlet adamlarına hakaret” suçunu düzenleyen paragrafıyla ilgili tartışmalar, Alman televizyoncu Jan Böhmermann’ın bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren bir şiir okuması ve ardından Erdoğan’ın avukatlarının Böhmermann’a dava açmasıyla gündeme gelmişti. Açılan davaya başta Angela Merkel olmak üzere birçok Alman siyasetçi tepki göstermiş olsa da, Hükümet davanın açılabilmesi için gereken izni vermişti. Bunun üzerine Mainz savcılığı soruşturma başlatmış ancak soruşturmanın sonunda takipsizlik kararı vererek süreci durdurmuştu. Savcılık açıklamasında Böhmermann’ın şiirinin ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığını ancak suç olarak nitelendirilemeyeceğini belirtilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.