Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Senaristler sonunda isyan etti: Yerli dizi yersiz uzun!

Sektörün kanayan yaralarından biri olan dizi saatlerinin uzun olmasına bir tepki de senaristlerden geldi. Senaryo Yazarları Derneği (Sen-Der) üyesi yazarlar yayınladıkları bildiride 60 dakikalık bölümler yazmak için örgütlendiklerinin altını çizdiler. Söz konusu bildiriyi toplam 97 aktif senarist imzaladı.

Sen-Der’in, Twitter hesabından ‘’YerliDiziYersizUzun’’ etiketiyle paylaştığı açıklamada ‘’Her hafta 140 dakikalık metin üretmek için, hayatımızda başka hiçbir şey yapmaya fırsat vermeyecek şekilde çalışmaya mecbur olmaktan ötürü mutsusuz’’ denildi.

“Bu kadar çok imza geleceğini beklemiyorduk’”

Sen-Der Yönetim Kurulu aynı zamanda Seviyor Sevmiyor dizisinin senaristlerinden olan Ezgi Özcan’la yaptığımız röportajda Sen-Der haricinde diğer senaristlerinde bu durumdan rahatsız olduklarını görünce bir mail grubu kurup bildirinin buradan şekillendiğini söyledi:

“Bir arkadaşımız taleplerimizi dile getiren bir metin yazdı. Biz de o metin üzerinden çalıştık, son halini verdik. Sonra imzalar gelmeye başladı. Kulaktan kulağa yayıldı. Biz bu kadar imza geleceğini beklemiyorduk. Meslektaşlarımız sandığımızdan daha rahatsızmış durumdan. En son 97 kişiye vardık.”

“Haftada 7 gün 24 saat çalışmak istemiyoruz”

Ezgi Özcan,  sürenin kısaltılmasını sadece senaristler için değil, set çalışanları ve oyuncular için de istediklerini belirterek şunları söyledi:

‘’Haftada 7 gün 24 saat çalışmak istemiyoruz. Bizim bu kadar süre yazmamız demek, onların da günde 16 saate varan vardiyalarla çalışmaları demek.’’

Ezgi Özcan’la yaptığımız söyleşinin tamamını buradan dinleyebilirsiniz.

“Biz bilgisayar değiliz”

Anne dizisinin senaristlerinden Berfu Ergenekon ise insani çalışma koşullarında üretmek istediklerini belirterek şunları söyledi:

‘’İnsanız. Bilgisayar aracılığıyla yazıyoruz, ama bilgisayar değiliz. Duyguları yaşamadan, özümsemeden sahne yazmak sanıldığı kadar kolay değil. Artık buna bir dur demek gerektiğini ne zamandır konuşuyoruz. Ortak bir mutsuzluk olduğu için de bir araya gelmek zor olmadı. Yaratabilmeyi istiyoruz. Bu işi severek yapıyoruz. Duygunun insanlara değdiğini görüyoruz. Bunu yapabilmek içinde zamana ihtiyacımız var. İnsani bir şekilde yazabilmek istiyoruz.’’

Bu bildiriye oyuncuların, yönetmenlerin ve izleyicilerin de destek vereceğini düşündüğünü söyleyen Berfu Ergenekon, ‘’Daha kısa sürede daha kaliteli diziler izlemek izleyicilerin de hakkı’’ dedi.

Berfu Ergenekon ile yaptığımız söyleşinin tamamını buradan dinleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.