Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marvel satışların düşüklüğünü karakterlerin ırk ve cinsiyet çeşitliliğine bağladı

Çizgi roman yayımcısı Marvel’ın satıştan sorumlu başkan yardımcısı David Gabriel, satışlardaki düşüşü etnik çeşitliliğe ve kadın karakterlere bağladı.

FOTO 1

Tüccarlar için çevrimiçi bir ticaret dergisi olan “ICv2”, 2016 yılı satışlarının düşüklüğünün nedenini Gabriel’a sordu.

Süper kahramanların beyaz perdede yakaladığı başarıya rağmen çizgi roman satışlarının düşüklüğünden yakınan yetkili, bu durumun nedenini ise “Duyduğumuza göre insanlar daha fazla çeşitlilik istemiyor. Kadın karakterleri istemiyorlar. İnanıp inanmama meselesi değil; duyduğumuz şey bu. Doğru olan ne bilmiyorum ama satışlardan bunu görüyoruz. Karakter çeşitliliğine katkıda bulunanlar, yeni olan herhangi bir karakter, kadın karakterlerimiz… İnsanlar Marvel’ın klasikleşmiş karakterleri dışındaki herkese burun çeviriyorlar. Bununla yüzleşmek zordu çünkü yeni, dinamik ve heyecanlandırıcı bir sürü fikrimiz olmasına rağmen işe yaramadıklarını gördük.” diyerek açıkladı.

FOTO 2

Çizgi roman yayımcısı şirket bir süredir ırk ve cinsiyet çeşitliliğine destek veren Beyoncé’den ilham alarak yarattığı queer Latin asıllı süper kahraman America Chavez; Iron Man’in siyah kadın hali olan Ironheart; yeni Thor olan Jane Foster; melez Spider-Man Miles Morales; şu an Ms Marvel olan Müslüman genç kız Kamala Khan gibi karakterlere yer veriyordu.

FOTO 3

Hayranların Marvel’a cevabı ise gecikmedi:

Bazıları satışlardaki düşüşü çizgi roman yazarlarına bağlarken, bazılarıysa şirketin ana karakterleri daima beyaz erkek süper kahramanlarla sınırlamak istemesine ve çeşitliliği sağlayan karakterlere yeterince destek vermemesine bağlıyor.

https://twitter.com/hoesling/status/848521176880095232

“Marvel karakter çeşitliliğinin satışları mahvettiğini mi düşünüyor? Bilmem, belki dünyaca ünlü bir sembol olan Kaptan Amerika’yı bir Nazi’ye döndürmelerinin bir etkisi vardır.”

“Siz yanlış anlamışsınız. Satışlarınızı düşüren ırk ve cinsiyet çeşitliliği değil, kötü kurgu ve hayal gücü eksikliği.”

“Şu anda Marvel: “Artık azınlıklara yer yok.’”

“Çizgi romanlardaki satışın düşüklüğünü yazar ve sanatçılara bağlamamak garip bir şey; sanki Marvel onların çöp gibi olması için uğraşmıyormuş gibi…”

Gabriel’ın ilk açıklamasına hak verenler de var, ancak durum pek de burada belirtildiği gibi değil:

Zira Gabriel, okurlardan gelen tepkilerin üstüne “ICv2” dergisine verdiği röportaja bir not ekleterek “Bazı kahramanların tutmaması bir yana; “Squirrel Girl”, “Ms. Marvel”, “The Mighty Thor”, “Spider-Gwen”, Miles Morales ve “Moon Girl” gibi karakterler okurlarımız ve satıcılarımızın yeni kahramanlarımız için heyecanlı olduklarını kanıtlıyor. Net olayım: Onların bir yere gittiği de yok! Marvel Evreni’ne yeni sesler eklemek konusunda heyecanlı ve gururluyuz.” açıklamasını yaptı.

FOTO 4

Ana karakter olarak beyaz erkekleri almayan “Wonder Woman”, “Black Panther”, “Captain Marvel”, “Batgirl” gibi süper kahraman filmlerinin de önümüzdeki senelerde çıkması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.