Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar taciz ve cinayet davalarının izini sürüyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformu, 2017 yılının Şubat ve Mart aylarında gerçekleşen 46 dava ve 60 duruşma takibi üzerine bir adalet raporu hazırladı.

Rapora göre ilk duruşması görülen dört davanın üçünde platformun müdahillik talebi reddedildi. 12 dava sonuçlanırken bu davaların dokuzunda ceza indirimi uygulanmadı. Kalan davaların birinde ceza indirim uygulanırken, diğer ikisinde serbest bırakma kararı alındı.

İzmir’de arkadaşının dedesi tarafından tacize uğrayan 9 yaşındaki Y.K.’nin devam eden davasında sanık tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Y.K. dava sürecinde sanık ile karşılaşma korkusu duyduğu için kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

Rapordaki diğer bazı davalarsa şu şekilde:

Ebru Tireli davası: 3 Şubat 2017 Cuma günü görülen davada, Manisa’da hamile olan Ebru Tireli’ye “Bu parkta yürüme” diyerek saldırıda bulunan Davut Kahraman’ın, Tireli’ye saldırdığı gün, çevrede yaşları 12 ile 14 olan iki kız kardeşe de cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktı. Duruşma sonrası sanığın tutukluluğunun devamına karar verilirken, dava 3 Mart’a ertelendi.

Selime Ateş davası: Selime Ateş “telefonunu açmadığı” gerekçesiyle kocası tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. Dava ikinci celsede sonuçlandı. Hakim, ağırlaştırılmış müebbet cezası ile yargılanan İsmet Ateş’e iyi hâl indirimi ve haksız tahrik indirimi uygulayarak 19 yıl hapis cezası verdi. Karar istinaf edilecek.

Vefa Lisesi: Vefa Lisesi Kız Öğrenci Yurdu önünde iki yıl boyunca mastürbasyon yaparak yurtta kalan öğrencileri taciz eden Hüseyin B., emniyetteki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Taciz olayını sosyal medyada #vefadatacizvar başlığıyla duyuran öğrencilerin serbest bırakılma kararına itiraz etmesi üzerine davaya bakan savcı “İsterseniz sosyal medyada itiraz edin” dedi.

6 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismarı davası: Diyarbakır’da 6 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla 29 yıl hapis istemiyle tutuklu yargılanan 39 yaşındaki M.A.B., önce 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, 14 yıllık cezayı, sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini dikkate alarak 11 yıl 8 aya düşürdü.

Yayınlanan rapor üzerine Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri ve İstanbul Temsilcisi Fidan Ataselim şu değerlendirmede bulundu:

“Şubat-Mart ayları 8 Mart sürecinin yaşandığı, tüm dünya kadınlarının ayaklandığı bir süreç oldu. Türkiye’de de kadınlar birlikte çokça eylem yaptılar. 8 Mart gününde dahi adliye önlerindeki adalet arayışımızı sürdürdük. Raporu incelerseniz davaların ne kadar aynı olduğunu ama aynı şekilde farklılıklar barındırdıklarını göreceksiniz. Örneğin, bu iki ay içerisinde bütün davalarda tipik olarak indirim almaya çalışan sanıklar gördük. Bunun önüne nasıl geçeriz konusunda nasıl bir önlem alacağımızı belirlemezsek biz bunlarla her bir davada ayrı bir mücadele ile başa çıkabiliriz. Bakanlığın kendi raporunda dahi sadece bir çalışmanın tamamlandığını, geri kalan hiçbir eylemin gerçekleşmediğini görüyoruz.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.