Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganlar’ın dış yardım kabul etmediği “ulusal gurur” projesi: Darul Aman Sarayı

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Darul Aman Sarayı küllerinden yeniden doğuyor. Ünlü sarayın restorasyon projesinin özelliği ise finansmanı ve işgücünün dış yardımlara değil, yalnızca Afganlar’ın öz kaynaklarına dayanıyor olması.

Amerikan The New York Times gazetesinde Rod Nordland imzasıyla yayınlanan habere göre; Afganistan’ın başkenti Kabil’de yer alan ve yaklaşık 40 yıldır devam eden işgal ve iç savaşlardan dolayı harap olan Darul Aman Sarayı’nda restorasyon çalışmaları başladı. Restorasyonda kullanılan iskelelere asılan ve üzerinde “We can do it-Biz yapabiliriz” yazan pankart ise restorasyonun niteliği konusunda fikir veriyor. Restorasyon dış yardıma dayanmadan, sadece Afganlar’ın parasıyla finanse edildiği gibi, projede çalışan mimar, mühendis ve işçilerin tamamı da Afgan. Ayrıca çalışanların dörtte biri de kadın.

Çatısında dört büyük kubbesi, 150 odası bulunan sarayın dört yıl sürmesi planlanan restorasyon projesi 20 milyon dolara mal olacak. Habere göre; daha önce proje hakkında bir fizibilite çalışması yapan Amerikan Ulusal Müzesi’nden yetkililer, Afganistan’a 200 milyon dolarlık bir fatura çıkarmış. Ayrıca yabancı bir şirket, sadece sarayın içindeki yıkıntı ve molozları temizlemek için 1 milyon dolar istemiş. Ancak Afgan Şehircilik Bakanlığı, çoğunluğu Afgan kadınlardan oluşan bir işçi grubuna 30.000 dolar ödeyip sarayın içini temizletmiş.

Birçok Afgan gibi Devlet Başkanı Eşref Ghani de restorasyon çalışmasına bir ulusal gurur projesi olarak bakıyor. Restorasyondaki ilerlemeleri görmek için sarayı üç kez ziyaret eden Ghani, dış ülkelerden gelen yardım tekliflerini ise ısrarla reddetti. Bir savunma bakanı atamanın dahi iki yıl sürdüğü zorlu bir koalisyon hükümetine başkanlık eden Ghani, bu proje için ise toplumun tüm kesimlerinin desteğini almış.

1920’li yılların başında Kral Emanullah Han’ın emriyle yapımına başlanan ve Afganistan modernleşmesini sembolize eden Darul Aman Sarayı, Fransız ve Alman mimarlar tarafından tasarlanan, Doğu ve Batı mimari tarzlarını harmanlayan çizgilere sahip. Afganistan’ın en büyük mimari yapısı olan saray, Emanullah Han’ın 1929’da devrilmesi nedeniyle hiçbir zaman saray olarak kullanılmamış. Önceki yıllarda Tıp Fakültesi ve Savunma Bakanlığı olarak kullanılan bina, son olarak kışla olarak hizmet vermiş.

Darul Aman Sarayı’nın restorasyonunun, Afganistan’ın İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasının 100. yıldönümü olan 2019 yılında tamamlanması planlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.