Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ETA Örgütü 8 Nisan’da silahlarını teslim ediyor

İspanya’nın kuzeydoğusunda yer alan Bask bölgesinin bağımsızlığı için 60 yıla yakındır mücadele eden ve Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde bulunan ETA, silahlarını teslim etmeye hazırlanıyor.

Basklar’ın bağımsızlığı için çalışan bir örgüt olan Bizi’nin sözcülerinden Txetx Etcheverry, 17 Mart 2017 tarihinde Fransız Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada, örgütün tüm silahlarını 8 Nisan akşamına kadar teslim edeceğini söylemişti. Örgütün, Cumartesi günü toprak atında gömülü olan silahları ve patlayıcı maddelerinin yerlerini Fransız makamlarına bildirmesi bekleniyor. Basına kapalı olarak yapılacak yer gösterme bildirimi sırasında uluslararası gözlemcilerden oluşan bir heyet ve ETA’ya yakın bir sivil toplum örgütünün temsilcileri de hazır bulunacak.

ETA’nın silahları teslim kararı Bask bölgesinde olumlu karşılanırken, Madrid’deki merkezi hükümet konuya temkinli yaklaşıyor. Anadolu Ajansı’nın haberine göre; iktidardaki Halk Partisi’nin (PP) Bask Bölgesi Genel Sekreteri Amaya Fernandez; “ETA’nın stratejisi geçmişini yıkamaktır. ETA, terörist bir örgüttür. Bundan bahsedilmemesi veya kanlı geçmişinden konuşulmaması kabul edilemez” şeklinde konuştu. Terör Mağdurları Derneği’nin yayınladığı manifestoda ise “ETA’nın kendisini aklamaya çalışan, mahkumların cezalarını çekmeden serbest kalmalarını amaçlayan silah teslimine karşı olunduğu” ifadeleri yer aldı.

Euronews’in konuyla ilgili haberine göre; hapisteki ETA üyelerinin ailelerine yakın hapishanelere gönderilme taleplerine Madrid hükümeti henüz cevap vermedi. İspanya’da ETA Örgütü’nün 279 üyesi cezaevinde bulunuyor.

1961 yılında ilk silahlı eylemini gerçekleştiren ETA Örgütü, silahlı eylemlerine nihai olarak son verdiğini açıkladığı 20 Ekim 2011 tarihine kadar gerçekleştirdiği silahlı eylemlerde 858 kişinin ölümüne sebebiyet vermekten sorumlu tutuluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.