Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da, ünlü üniversitenin kapatılmasına tepkiler büyüyor

Macaristan’da, hükümetin, bölgenin elit üniversitelerinden biri olan Orta Avrupa Üniversitesi’nin (CEU) kapanmasına neden olacak bir yasa değişikliğini parlamentodan geçirmesine karşı düzenlenen protesto gösterileri devam ediyor.

Macaristan Hükümeti’nin Salı günü parlamentodan geçirdiği yasa değişikliğine karşı, geçen hafta olduğu gibi, Pazar günü de başkent Budapeşte’deki Kossuth Meydanı’nda on binlerce kişi toplandı. Önceki günlere göre katılımın çok daha yüksek olduğu gösteride, protestocular, iktidardaki Fidesz Partisi’nin lideri olan Başbakan Viktor Orban tarafından gündeme getirilen, yükseköğretim yasası değişikliğinin, ülkedeki ifade özgürlüğü ve akademik özgürlükleri hedef aldığını savundu. Başbakan Viktor Orban’a nisbetle “Viktatör” yazan pankartlar taşıyan göstericiler; devlet başkanı Janos Ader’i, Pazartesi günü onay için önüne gelecek olan yasa değişikliğini imzalamamaya davet etti.

Orta Avrupa Üniversitesi’ne ünlü akademisyenlerden destek geldi

Öte yandan, aralarında 17 Nobel ödülü sahibinin de bulunduğu değişik ülkelerden 500 ileri gelen akademisyen, Orta Avrupa Üniversitesi’ni desteklediklerini açıklayan bir bildiri yayınladı. Bildiride, 100 ülkeden 1500’den fazla öğrencinin eğitim aldığı Orta Avrupa Üniversitesi’nin “Macaristan’ın entelektüel merkezi” olduğu vurgulandı.

Tasarının  ardında Orban-Soros çekişmesi var

1991 yılında George Soros’un desteğiyle kurulan Orta Avrupa Üniversitesi, Orta ve Güneydoğu Avrupa’daki en iyi üniversitelerinden bir olarak sayılıyor. Hükümetin yaptığı yasa değişikliğine göre; Macaristan’daki yabancı kökenli üniversitelerin diploma verme yetkisine sahip olabilmeleri için; Macaristan devleti ve yabancı üniversitenin bağlı olduğu devlet arasında bir anlaşma olması ve yabancı üniversitenin kendi ülkesinde de bir şubesinin olmasını gerekiyor. Tasarıda yer alan şartları Şubat 2018 tarihine kadar karşılayamayan üniversitelerin 2018 güz döneminde öğrenci kabul etmesine izin verilmeyecek.

Avrupa’nın elit üniversiteleri arasında yer alan Orta Avrupa Üniversitesi (CEU) söz konusu şartlardan ikincisini sağlamıyor. ABD kökenli bir üniversite olan CEU, her ne kadar New York kentinde bir merkeze sahip olsa da, eğitim ve  öğretim faaliyetinde bulunmuyor.

Macaristan’da 28 yabancı kökenli üniversite bulunuyor. Tasarıdaki ikinci şartı sağlayamayan tek yabancı kökenli üniversitenin CEU olması, protesto gösterilerine katılanlar tarafından, yasa tasarısının doğrudan bu üniversiteyi hedef aldığı şeklinde yorumlanıyor.

Tasarının arka planında ise CEU’nun kurucusu ve finansörünün, Macar kökenli ABD’li borsa spekülatörü ve dolar milyarderi George Soros’un olması yatıyor. Başbakan Viktor Orban, CEU’yu sık sık “Soros’un ileri karakolu olmakla” ve “ aşırı liberal bir tutuma sahip olmakla” suçluyor.  Orban daha önce verdiği bir röportajda, “Soros’u ve onun temsil ettiği değerleri Macaristan’dan kazıyacağını” söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.