Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanser hastası baba ile oğlunun Lego mirası

Bir süre önce 3 aylık ömrü kaldığını öğrenen Avustralyalı Damien MacRae, kendini hastalığından uzaklaştırmak için çareyi yedi yaşındaki oğlu Aiden ile lego oynamakta buldu.

Geçtiğimiz ay kanserin beyni ile ciğerlerine yayıldığını öğrenen baba, radyoterapi görmeye devam ederken Facebook sayfasında yayınladığı bir mesajda altı ay yaşamasının bir mucize sayılacağının haberini vermiş ve beyin tümörlerinin çoğaldığı haberini alan 42 yaşındaki avukat, bu gelişmeyle ailesi ve arkadaşlarıyla geçireceği her anı dolu dolu yaşamaya odaklanmış.

FOTO 1

İkilinin lego oyuncaklarıyla macerası üç sene önce MacRae’nin kulağında kanser hücreleri bulunduğunda başlamış. Birlikte uzay ve korsan gemileri yaparak yola çıkmışlar, ancak Avustralya’ya özgü bir sahil oluşturmaya karar verdiklerinde gereken parçaların üretilmediğini fark etmeleri kendilerine yeni bir görev edinmeleriyle sonuçlanmış.

Avustralyalı “Surf Life Saving” adlı gönüllü cankurtaran grubunun ikiliye ilham vermesiyle ne yapmak istediklerine karar vermişler, böylece projenin adı da “Surf Lego Rescue” olmuş.

Baba ve oğlun birlikte geliştirdikleri oyuncak seti hem sahilde geçirilen vakitlerin eğlencesini, hem de güneşin altında kalmanın tehlikelerini yansıtıyor. Setteki cankurtaranlar ise Nicole Kidman ve Hugh Jackman gibi cilt kanseri geçmişi olan ünlülerin adlarını taşıyor; oyuncakların hepsi de güneş kremi sürmüş halde ve şapka takıyorlar.

BBC’nin haberine göre MacRae ve oğluna proje fikrini veren şeylerden biri de Lego evreninde Avustralya kültürüne ait hiçbir şey bulunmaması: “Sidney Opera Binası’nın oyuncak seti var, ama hepsi o kadar.”

FOTO 2
Oyuncakların rengi “Surf Life Saving” adlı gönüllü cankurtaran grubunu onurlandırmak adına böyle seçilmiş.

İkilinin fikrinin hayata geçmesi için ilk adım Lego fikirlerinin sunulduğu sitede 10,000 oy alabilmekmiş ve hedefe birkaç gün içerisinde ulaşabilmişler. Avustralyalı Financial Review adlı gazetenin haberine göre de, ailesi Lego şirketinin sahibi olan Kjeld Kirk Kristiansen, projenin onu duygulandırdığını açıklamış.

FOTO 3

MacRae, oğlu ile geliştirdikleri projenin amacını ile şöyle açıklıyor: “Amacım fikrimizin hayata geçmesi için 10,000 oy toplayabilmek; Aiden’a bir miras bırakabilme ihtimaline sahip olmak ve Aiden’a, yatak odasında aklına gelen fikirleri alıp onları dünyaya sergileyebileceğini gösterebilmekti.”

2010’dan beri “Lego Ideas” (Lego için Fikirler) adlı platformdan çıkan projelerden 19 tanesi hayata geçirilmiş.

Lego Ideas projelerinden biri, “NASA’daki Kadınlar”
Lego Ideas projelerinden biri, “NASA’daki Kadınlar”

Danimarkalı şirket MacRae ve oğlunun fikrini üretip üretmeyeceklerine yakında karar verecek ve sonuç olumlu olursa, satışa çıkması 10 ay sürecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.