Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın Rusya’yla “çok gizli istihbari bilgiler” paylaştığı iddia edildi

ABD medyası, Donald Trump’ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Rus Büyükelçisi Sergey Kislyak’la IŞİD hakkında son derece gizli bilgiler paylaştığını iddia etti.

Washington Post’a konuşan görevli ve eski ABD yetkililerinin verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz hafta Rusya Dışişleri Bakanı ve Rus Büyükelçisi ile yaptığı görüşmede ABD Başkanı Trump, çok gizli istihbari bilgileri ifşa etmiş. Yetkililerin söylediklerine göre, Trump’ın ifşaatları IŞİD’e ilişkin kritik bir istihbarat kaynağını tehlikeye atmış.

Yetkililer, ifşa edilen bilginin hassasiyeti sebebiyle ayrıntılarının dahi gizlendiğini ve ABD hükümetine dahi kısıtlı bir şekilde verildiğini söylüyor. ABD’ye bilgiyi sağlayan istihbarat ortağı müttefik ülkenin, ABD’ye bilgiyi Rusya’yla paylaşma izni vermediği de biliniyor. Bu nedenle, Trump’ın bu bilgileri ifşa etmesi, IŞİD’in iç işleyişine erişimi olan istihbarat ortağı ile işbirliğini tehlikeye atmak manasına geliyor. Haberde, Trump’ın görüşmesi sonrasında, Beyaz Saray yetkililerinin, hasarı azaltmak için CIA ve Ulusal Güvenlik Ajansı ile telefon görüşmeleri yaptığı da belitiliyor.

Washington Post’a konuşan bir yetkili, Trump’ın “Rusya Büyükelçisi’ne, müttefiklerimizle paylaştığımızdan daha fazla bilgi verdiğini” söylüyor.

Hükümetteki hemen herkes için, böylesi hususları konuşmak yasa dışı. ABD Başkanı olarak, Trump’ın, yasayı ihlal etmediği sürece, hükümer sırlarını ifşa etme konusunda daha geniş bir yetkisi var.

Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster: “Başkan, hiçbir askeri operasyonla ilgili bilgiyi açığa vurmadı”

Toplantıya katılan Beyaz Saray yetkilileri, Trump’ın sadece terörizmle ilgili kaygılarını dillendirdiğini söylüyor. Toplantıya katılan, Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı H.R. McMaster da Washington Post’un haberinin yalan olduğunu belirtti.

McMaster, “Başkan ve Dışişleri Bakanı, sivil havacılığa yönelik tehditler de dahil olmak üzere ülkelerimize yönelik bir dizi ortak tehdidi gözden geçirdi. İstihbarat kaynakları ve yöntemleri hiçbir zaman tartışılmadı. Ve Başkan, kamuoyu tarafından bilinmeyen hiçbir askeri operasyonla ilgili bilgiyi açığa vurmadı” dedi.

CIA ve Ulusal Güvenlik Ajansı konuyla ilgili yorum yapmayı reddederken, Demokrat Senatör Dick Durbin Trump’ın yaptığının “tehlikeli ve umursamaz” göründüğünü belirtti.

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin Cumhuriyetçi başkanı Bob Corker ise “eğer doğru ise olayın rahatsız edici olduğunu” belirtti.

ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ve ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Lavrov’un ziyaretinin, Trump’ın Rusya ile bağlantılarını soruşturan FBI Direktörü James Comey’nin görevden alınmasından bir gün sonra olması çok konuşulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.