Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zeytinlikler kurtuldu mu?

Zeytinlik alanlara yatırım yapılmasına olanak veren düzenleme Üretim Reformu Paketinden çıkarıldı. Kanun tasarısında zeytinlik alanlara yatırım yapılabilmesine olanak veren ‘’madde 2’’nin çıkarılıp, koşullu olarak yeniden imara izin veren ‘’madde 4’’ün komisyondan geçmesi tartışmaları alevlendirdi.

Bu değişikliğe göre zeytinlik alanlara konut, turistik tesis yapılmayacak. Fakat üreticiler ise bu yasağın maden ve sanayi tesislerini de kapsamasını istiyor. 

Asıl adı ‘’Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’’ olan tasarı komisyonda görüşüyor. Tasarıda bulunan ‘’Madde 2 ‘’ tasarıdan çıkarıldı. Madde 2, zeytinlikleri; “Orman sınırları dışında kalan ve bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunduğu alan” olarak tanımlıyordu. Bu maddenin tasarıdan çıkarılması olumlu bir sonuç olarak karşılanırken, alternatif alan bulunamaması dahilinde zeytinlik alanlara tesis kurulmasının önünü açan ‘’madde 4’’ün komisyondan geçmesi tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. 

Görüşmeler esnasında madde değişikliklerini yetersiz bulan ve kendilerine yeterli söz hakkının verilmediğini düşünen üretici temsilcileri ‘’ Söz vermiyorsanız biz gidiyoruz’’ diyerek komisyonu terketti.

Yeni Düzenleme Neler Getirecek?

Daha önce 6 kez geri çekilen Zeytincilik Yasası  7’nci kez meclise getirildi. Meclisten geçmesi durumunda  zeytinlik alanların %70’i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Yeni düzenlemelere göre,  Zeytinlikler ‘’alternatif alan’’ bulunamaması halinde oluşturulacak kurul kararıyla  sanayi yatırımına açılabilecek (Md:4). Dekar başına  15 zeytin ağaçı veya kültür çeşidinin bulunmadığı alanlar zeytinlik olarak kabul edilmeyecek. (Bu rakam İtalya ve İspanya’da dekar başına 3 zeytin ağacı veya kültürü). Zeytinlik alanların yatırıma açılması için kurulacak Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu’nun uygun görüşü ve Tarım Bakanlığı’nın izni gerekecek. Kurulda; Çevre, Tarım, Maliye, Orman bakanlıkları temsilcileri ile ilgili sivil toplum kuruluşları olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.