Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sızıntı: ABD seçimlerine siber saldırının arkasında Rus Askeri İstihbaratı var

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan (NSA) elde edilen çok gizli belgeler, Rus Askeri İstihbarat Servisi’nin, ABD Başkanlık Seçimleri’nden günler önce seçimler için yazılım sağlayan bir kuruluşa ve 100’den fazla seçim görevlisine siber saldırı gerçekleştirdiğini gösteriyor.

ABD merkezli haber sitesi The Intercept’in haberine göre ismi açıklanmayan yetkililer tarafından sızdırılan rapor, Rus istihbaratının aylar boyunca süren siber saldırılarına dair yeni elde edilen istihbari verileri içeriyor. 5 Mayıs 2017 tarihli raporun, Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesine ilişkin hükümetin elinde bulunan en ayrıntılı rapor olduğu belirtiliyor.

ABD seçimlerine yönelik siber faaliyetlerin arkasında Rus Genelkurmay’ı var

Rapor, ham istihbari verileri değil bu verilerin analiz edilmesi sonucunda ortaya çıkan değerlendirmeleri içeriyor. Raporun en çarpıcı noktalarından biri, Rusların ABD seçim sistemlerine dahlinin düşünüldüğünden daha fazla ve daha uzun süreli olduğunu ortaya koyması. Rapora göre söz konusu siber saldırıların arkasında Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana İstihbarat Dairesi var. Raporda “Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana İstihbarat Dairesi, 2016 yılının Ağustos ayında, seçimlere ilişkin yazılım ve donanım sistemlerine dair veri elde etmek amacıyla bir ABD şirketine siber casusluk faaliyetleri yürütmüştür” deniyor. Rus İstihbarat Dairesi’nin bu verileri, ABD yerel hükümet kuruluşlarını hedef alacak şekilde seçmen kayıt sistemlerine müdahale etmek için kullandığının da altı çiziliyor. “Spear-phishing” olarak adlandırılan bu işlemler, hassas öneme sahip bilgilere erişmek amacıyla bir kişi veya kuruluşa bir dizi sahte e-posta göndermek anlamına geliyor.

NSA’in raporu, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada hükümet seviyesinde kasti bir müdahale olmadığını iddia eden Vladimir Putin’in söyledikleriyle çelişiyor. St. Petersburg ekonomik forumunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Putin, ‘hacker’ların; Rusya’nın çıkarlarının tehdit altında olduğunu düşündükleri zaman Rusya adına hareket eden ‘sanatçılar’ olabileceğini belirtmişti. Putin “Sanatçılar ülkeleri adına hareket etmiş olabilir. Nasıl bazı ressamlar sabah kalkınca kendilerini iyi hissedip resim yaparlarsa aynısı ‘hacker’lar içinde geçerli. Bazı ‘hacker’lar sabah kalkıp devletlerarası ilişkilerle ilgili önemli şeyler okumuş olabilirler” demişti.

Halbuki NSA’in raporu, söz konusu siber müdahalelerin bir grup “vatansever hacker” tarafından değil Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana İstihbarat Dairesi tarafından yapıldığını gösteriyor.

NSA haberin yapılmamasını talep etmiş

The Intercept sitesinin dört muhabiri haberi hazırlarken hem NSA hem de ABD Milli İstihbarat Dairesi ile iletişime geçmiş. İletişime geçilen yetkililer, çok gizli belgelerin yayınlanmaması ya da bu belgeler hakkında haber yapılmamasını talep etmiş ve konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmayı reddetmiş. Ancak The Intercept’in ısrarı üzerine NSA, habere bir dizi redaksiyon göndermiş. Bazı materyallerin ifşasının kamu yararına olmadığını kabul eden The Intercept, NSA’in redaksiyonlarının bir kısmını uygulamış.

Rapor, Rusların müdahalelerinin seçimler üzerinde ne denli etkili olduğunu göstermiyor ancak raporun altını çizdiği en önemli nokta, Rus istihbaratının ABD’nin yerel ve federal seviyedeki birden çok seçim kurulunun verilerine erişim sağlamış olması.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.