Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Katar krizi Rus hackerların komplosu

Körfez ülkelerinin Katar’la ilişkilerini kesmesi ve gittikçe büyüyen Körfez krizi dünya gündeminin birinci maddesi olmaya devam ederken, FBI’dan konuyla ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı. FBI, Katar Şeyhi’ne atfedilen ve Körfez’i öfkelendiren açıklamaların krizi tetiklediğini belirtirken, bu açıklamaların Rus hackerların ürettiği yalan haberler olduğunu öne sürdü.

Katar’a yönelik ablukanın asıl nedeni ‘Katar’ın terör örgütlerine verdiği iddia edilen destek’. Ancak krizin ortaya çıkmasında bununla ilgili olarak yapılan haberler ve açıklamalar da kritik bir rol oynadı. FBI’in iddiasına göreyse, Katar’la Körfez ülkeleri arasındaki gerilimin sebeplerinden olan yalan haberlerin arkasında Rus hackerları var.

CNN International haberine göre, Katar Şeyhi’nin Suudi Arabistan’ı öfkelendiren ancak ‘yalanlanan’ açıklamaları Rus hackerlar tarafından hazırlanmış. CNN International, ABD’li istihbarat yetkililerinin Rusya’dan şüphelendiğini işaret ederken, Katar Dışişleri Bakanı da FBI’ın iddialarını doğruladı.

Katar Şeyhi’nin İran’ı övmesi krizi başlatmıştı

Kriz yaratan haber 23 Mayıs’ta Katar devlet ajansında yayınlanmıştı. Buna göre, Katar Şeyhi Tamim bin Hamad el Sani askeri bir akademideki mezuniyet töreninde İran’a övgüler düzüyor, İsrail’le ilişkilerinin iyi olduğunu söylüyor ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da uzun süre kalamayacağı yorumunu yapıyordu.

Şeyhin İran’dan “İslam dünyasında önemli bir güç” ifadeleriyle söz etmesi Suudi Arabistan’ın tepkisini çekmişti. Ancak kısa bir süre sonra söz konusu haber yalanlanmış ve Katar devlet ajansı haberle ilgili tweetlerini silmişti. Buna rağmen Suudi Arabistan’ın başını çektiği Sünni ülkelerde bu olayın yankıları büyüdü. Birçok uzman, Katar’a uygulanan ablukanın en büyük nedenleri arasında bu açıklamaların bulunduğunu belirtmişti.

Bugün ise, FBI’ın CNN’e yaptığı açıklamada, yalan haberlerin Amerikan seçimlerine de müdahale etmekle suçlanan Rus hackerlar tarafından hazırlandığı iddia ediliyor. CNN’e konuşan ABD’li ve Katarlı yetkililer, ABD’deki Rusya soruşturmasını yürüten yetkililerin Katar krizinde de Rusya’dan şüphelendiğini iddia etti. Söz konusu habere göre, FBI kısa bir süre önce Katar’ın başkenti Doha’daki hackleme soruşturmasına yardım etmek için bir ekip de göndermiş. FBI ve CIA iddiayla ilgili resmi bir açıklama yapmadı fakat Katar Elçiliği ilgili soruşturmanın sonuçlarının kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanı: “Kriz yalan haberlere dayanıyor”

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El Sani de CNN’e yaptığı açıklamada FBI’in hackleme eylemini teyit etti. El Sani, “Bütün bu krizin yanlış bilgilere dayandığını düşünüyoruz. Çünkü hacklendiği FBI tarafından da kanıtlanan ulusal haber ajansımıza dışarıdan sokulan yalan haberler nedeniyle başladı” dedi.

ABD’li uzmanlar, Rusya’nın amacının ABD’yle müttefikleri arasında gerilim yaratmak olduğu görüşünde. Söz konusu krizin, koalisyon güçlerinin üssüne ev sahipliği yapan Katar’ı zor duruma düşürerek ABD’yi sıkıştırmaya yönelik karmaşık bir komplo olduğu iddialar arasında.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.