Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sur için forum: “Yaptıklarımız, yapamadıklarımız, yapacaklarımız”

Özgürlükçü Hukukçular Platformu ve Sosyal Haklar Derneği’nin bu haftasonu düzenleyeceği forumda, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan yıkım ve zorunlu göç tartışılacak. 1-2 Temmuz tarihlerinde İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Cezayir Restaurant’ta gerçekleşecek forum, her iki günde de sabah 10.30’da başlayacak.

Ekran Resmi 2017-06-30 11.58.28

Forumun ilk günü 5 oturumdan oluşacak, ikinci gününde ise çalıştay oluşturulacak. Oturumlarda Sur’daki yıkım ve zorunlu göçün nasıl başladığı, devam süreci, çözüm yolları ve hukuki zemini konuşulacak.

Sosyal Haklar Derneği’nin forum çağrısında:

“Sosyal Haklar Derneği ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu tarafından 1-2 Temmuz tarihlerinde Cezayir toplantı salonunda bu konuda ikinci kez düzenlenecek olan ‘Sur’da Mülksüzleştirme ve Zorunlu Göç Forumu’nda yaptıklarımızı, yapamadıklarımızı ve yapacaklarımızı tartışmak üzere buluşalım…” denirken ÖHP’nin çağrı metni şöyle:

Ekran Resmi 2017-06-30 11.58.17

Ne olmuştu?

TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sur ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyeleri ortaklığıyla 2009 yılında kentsel dönüşüm başlatıldı, Lalabey ve Alipaşa mahallesinde tescilli yapıların dışında 850’yi aşkın yapının yıkılması kararlaştırıldı. Fakat yapıların büyük bölümü çoklu hisselerden oluştuğu için hak sahibi sayısı 1025’i buluyor. Hak sahiplerine bir süre önce bankalara paralar yatırılmış ancak birçok aile yatan paranın mağduriyetlerini gidermeyeceği gerekçesiyle evini boşaltmayı kabul etmedi.

Boşaltılması istenen mahallelerde dirençle karşılaşılınca, mahallelerin su elektrik ihtiyaçları aksatılmaya başlandı.

Daha önce İstanbul Kent Savunması tarafından, Sur ilçesi yıkım ve zorunlu göçlerle ilgili ziyaret edilmişti:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.