Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de iklim değişikliğine karşı orman kent

Çin’in Liuzu kenti yakınlarında dünyanın ilk orman kenti kurulacak.

İtalyan mimar Stefano Beori’nin tasarladığı kent, yenilebilir enerjiyi artırmaya yönelik atılan en önemli adımlardan bir tanesi olacak. 40 bin ağaç ile iç içe tasarlanan kent projesi, 30 bin kişinin barınmasını ve yılda 10 bin ton karbondioksitin emilmesini sağlayacak.

Binaların dış cephelerinin bitkiler ve ağaçlarla kaplandığı proje, güneş enerji ve jeotermal enerjisiyle elektrik ihtiyacını kendi kendine karşılayabilecek.

Ağaçların yılda 900 ton oksijen üretecek fotosentez yapmasının yanı sıra, kentte 100 farklı türden yaklaşık bir milyon bitki barındıracak.

2020’de tamamlanması beklenen projenin içinde, okullar ve iki tane de hastane olacak; şehre ulaşım için ise bir hızlı tren hattı kurulacak.

resim

Çin iklim değişikliğine karşı mücadeleyi arttırırken Hindistan’da da 12 saatte 66.3 milyon ağaç dikildi.

Madya Pradeş eyaletinde 12 saatte 1.5 milyon gönüllünün diktiği ağaçlandırma kampanyasında 20 çeşit fidan kullanıldı. Ağaçlandırma çalışmalarının Namara nehri kıyılarında yapılmasının, fidanların tutma ihtimalini arttırmak olduğunu söyleyen eyalet başbakanı, “bu ağaçlarla sadece Madya Pradeş’e değil, tüm dünyaya hizmet ediyoruz” dedi.

resim 2

2030’a kadar ormanlık alanlarını yüzde 33’e çıkarmayı hedefleyen Hindistan, Paris iklim Değişikliği Anlaşması’nda ormanlık alanlarını 95 milyon hektara çıkaracaklarını duyurmuştu.

resim 3

Paris İklim Değişikliği Anlaşması, iklim değişikliğini durdurabilmek adına 190 ülke tarafından imzalanmıştı. En fazla sera gazı emisyonu üreten iki ülke olan ABD ve Çin’in imzacı olması çok önemli görülüyordu, ancak ABD Başkanı Donald Trump ABD’nin imzasını geri çekince, Avrupa Birliği (AB) ve Çin’den tepkiler almıştı. Trump kararının ardından İtalya’da yapılan G7 zirvesine katılmıştı ancak iklim değişikliği konusundaki fikir ayrılığı aşılamamıştı. Önümüzdeki haftasonu G20 zirvesinde iklim değişikliğinin en çok tartışılacak konulardan biri olması bekleniyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.