Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan hakları aktivistlerine Büyükada’da gözaltı

Aralarında Uluslararası Af Örgütü, Yurttaşlar Derneği, Kadın Koalisyonu, İnsan Hakları Gündemi Derneği temsilcilerinin de bulunduğu 12 kişi, dün Büyükada’daki bir otelde toplantı yaptıkları sırada polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltı işleminin ‘ihbar’ üzerine yapıldığı öğrenilirken, gözaltına alınan aktivistler polis merkezine götürüldü.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Büyükada’daki bir otelde insan hakları savunucularının korunması programı çerçevesinde meslek içi eğitim toplantısı düzenleyen; Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Veli Acı, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Yurttaşlık Derneği’nden Özlem Dalkıran, eski Mazlum Der’li aktivist Şeyhmus Özbekli ile toplantılara moderatörlük yapan Ali Garawi ve belgeselci aktivist Peter Steudtner ‘ihbar’ üzerine toplantı esnasında toplu olarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan diğer iki kişinin kim olduğu öğrenilemedi.

Gözaltına alma işleminin hangi suça istinaden olduğu henüz açıklanmazken, gözaltındaki kişilerin avukatlarına da bilgi verilmiyor. Gözaltına alınan yabancı uyruklu iki kişi Büyüakada’da tutulurken, diğerleri Anadolu yakasındaki çeşitli karakollara gönderildi.

İHD Başkanı Türkdoğan: ‘Bunun adı gözaltı değil kaçırmadır’

Öte yandan Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan; ‘bunun adı gözaltı değil kaçırmadır’ dedi. Gözaltı işleminin hukuken tartışmalı olduğunu belirten Türkdoğan şöyle konuştu: “Birleşmiş Milletler’in ve Avrupa Konseyi’nin bildirge ve belgeleri doğrultusunda insan hakları savunucularının güvenliğiyle ilgili bir toplantıydı. İnsan Hakları Derneği’nden de bir arkadaşımız gidecekti ama yoğunluktan katılamadı. Şu an o gözaltıların içinde bir İHD üyesi de yer alabilirdi. Bu gözaltı hiçbir şekilde kimseye haber verilmemiş. Böyle bir şey olamaz. Mevzuat çok açık. İnsanlar gözaltına alındığında bunu haber vermek zorundasınız. Sabaha doğru otelden gözaltı yapılmış. Toplantıya gidenlerin yakınları ulaşamayınca aramaya başlıyorlar. Anladığımız kadarıyla otel de bilgi verilmemesi konusunda uyarılmış. Ama devam eden arayışın sonunda “Onları polis aldı” bilgisine ulaşılabiliyor. 12 saatten fazla bir süre bundan haberimiz olmadı. Biz bu gözaltıları ancak 20.00-20.30 civarında öğrenebildik. Bu korkunç bir şey. Bu bir nevi kaçırma”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.