Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rock gitaristiydi, IŞİD’e katıldı, “kocan şehit” diyerek oğluyla İngiltere’ye dönmesine izin vermiyorlar

Eski rock gitaristi İngiliz Sally Jones, Müslüman olup IŞİD militanı olan bir kadın. Şimdiyse IŞİD’in elinden kurtulmak istiyor ancak “şehit eşi” olduğu için bu mümkün değil.

Sally Jones’un sıradışı öyküsünü Sky News muhabiri Sam Kiley anlatıyor. Jones, tamamen kadınlardan oluşan “Krunch” isimli rock grubunda gitaristmiş ve L’Oreal’de satış elemanı olarak çalışıyormuş.

selin2

2004 yılında Cüneyt Hüseyin ile evlenerek Müslüman olan Jones, Müslüman olduktan sonra İslami kıyafetler giydiğinde kendisini kötü hissettiğini ve insanların onu “terörist” diye öldürebileceğini düşünüyormuş. Bir İslam ülkesi olduğunu duyunca da Suriye’ye gitmiş.

Kocası Cüneyt Hüseyin 2015 yılında ABD’nin hava saldırısında ölmüş. 12 yaşındaki oğlu ise IŞİD tarafından çocuk savaşçı olarak kullanılıyor ve mahkumları öldürmekle görevli olduğu düşünülüyor.

Twitter’ı propaganda amacıyla kullanan Jones, kocasının Rakka’da koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırısında ölmesinden sonra paylaştığı bir tweette, kocasının “Allah’ın en büyük düşmanı” tarafından öldürüldüğünü ve bundan gurur duyduğunu söylüyor.

Sky News muhabiri Sam Kiley, asıl ismi açıklanmayan Ayşe takma adlı bir kadından öğreniyor İngiliz gitaristin hikayesini. Kiley’in “Birçok İngiliz ile tanıştın mı?” diye sorması üzerine Ayşe, Jones’u anlatıyor. Şu an Suriye’de Kürtlerin koruduğu bir mülteci kampında yaşayan Ayşe, Jones’un sürekli ağladığını ve ülkesine dönmek istediğini fakat IŞİD’in bunu kabul etmediğini söylüyor.

Medeni durumuna rağmen IŞİD onun ülkesine dönmesini istemiyor çünkü IŞİD’in gözünde o bir şehit eşi.

Buna rağmen Jones, dünyanın en çok aradığı teröristlerden biri. Jones, 28 Eylül 2015’te “bir terör örgütü adına faaliyet gösteren kişi” olarak Birleşmiş Milletler tarafından onaylandı.

İngiltere ve Avrupa’daki saldırılar için IŞİD’in kadın cihatçılarını eğiten Jones, sosyal medya üzerinden kadınlara ulaşarak onları IŞİD’e katılmaya teşvik ediyor. Daha önce bir intihar bombacısı olarak cennete gitmek istediğini de belirtmiş.

En tehlikeli cihatçılar listesinde üst sıralarda olan Jones’un IŞİD içerisine yürüttüğü faaliyetler arasında hackerlara ABD hava kuvvetlerindeki en ünlü insansız hava aracı isimlerini ve adreslerini bildiren bir dosya hazırlanması emrini vermek de var.

selin1

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.