Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Dünyanın en iyi aktrisi” hayata gözlerini yumdu

lift-to-the-scaffold-1958-001-1000x750

1928 yılında İngiliz asıllı dansçı bir anne ile Fransız bir babanın kızı olarak Paris’te dünyaya gelen Jeanne Moreau, tiyatro eğitiminin ardından ilk büyük rolünü 1950 yılında Jean Meyer tarafından sahneye koyulan André Gide eseri “Vatikan’ın Mağaraları”nda buldu. Oyunda bir hayat kadınını canlandıran Fransız aktris, kısa süre sonra Paris Match dergisinin kapağını süslüyordu. 

Sinemaya ilk adımını 1949’da atan Moreau, 1957 yılında tam altı farklı filmin afişini süslüyordu. Yönetmen Louis Malle’in 1958 yapımı ve büyük sükse yaratan “İdam Sehpası” filminin başrolünde o vardı. Uzun kariyeri boyunca 130’un üstünde filmde oynayan Fransız aktris, Peter Brook’un ‘Moderato Cantabile’ filmindeki performansı ile 1960 yılında Cannes Film Festivali en iyi kadın oyuncu ödülüne uzanıyordu. 1962 yılında, ‘Yeni Dalga’ akımının önde gelen yönetmenlerden François Truffaut’nun ‘Jules ve Jim’inde başroldeydi. Moreau, filmle hem güzelliğini gözler önüne seriyor, hem oyunculuğuyla göz dolduruyor, hem de söylediği şarkı ile akıllara kazınıyordu. Moreau, bundan sonra Brigitte Bardot olmak üzere birçok sanatçı ile düet yapacaktı.

Aynı yıl Orson Welles’in Franz Kafka’nın aynı adlı romanından uyarladığı ‘Dava’ filminde oynayan Moreau’dan Welles, “Dünyanın en iyi aktrisi” olarak söz ediyordu.

Kariyeri boyunca Jean Luc Godard, Peter Brook, Orson Welles, Amos Gitai ve Luc Besson gibi efsane yönetmenlerle, Alain Delon, Michel Piccoli ve Michel Serrault gibi unutulmaz oyuncularla çalışan Moreau, 2008’de César Onur Ödülü’ne layık gösterildi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.