Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El Kaide’nin kaçırdığı turist 5 sene sonra 3,5 milyon euro karşılığında özgür

New York Times’ın yayınladığı habere göre, 2011 senesinde Mali Timbuktu’da El-Kaide tarafından kaçırılan 42 yaşındaki Güney Afrika’lı turist Stephen Malcolm McGown, 3 milyon 500 bin euro (yaklaşık 4 milyon 200 bin dolar) fidye karışlığında serbest bırakıldı.
Stephen McGown, 2011 senesinde Johan Gustafsson ve Sjaak Rijke ile beraber kaçırılan ve “Timbuktu Üçlüsü” olarak bilinen üç turistin sonuncusuydu. Gustafsson bu sene içinde, Rijke ise 2015 senesinde serbest kalmışlardı.
İsmi açıklanmayan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, görüşmeleri, daha önce McGown’un kurtarılması için kampanya düzenleyen “Gift of the Givers” adlı hayır kurumu yürüttü. Para transferi ise Fransız gizli servisi için çalışan bir ajan tarafından gerçekleştirildi.
İsmi açıklanmayan farklı bir kaynak da operasyonun Fransa ve Güney Afrika istihbarat birimlerince yürütüldüğünü aktardı.
McGown’un serbest kalmasını duyuran Güney Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ise “fidye” ile ilgili soruya Güney Afrika Cumhuriyeti’nin “fidye” ödemeyi doğru bulmadığı, bu sebeple son 6 yıldır kampanyalar ve devletler arası temaslar yürüttükleri cevabını verdi.
Geçmişte de benzer çabalar içinde yer alan “Gift of the Givers” kurucusu Imtiaz Sooliman da konuya ilişkin açıklama yapmadı.
Bilindiği üzere, ABD ve İngiltere’nin katı fidye karşıtı politikaları mevcut. Fakat Fransa ve Almanya’nın da dahil olduğu bazı ülkeler vatandaşlarının özgürlüğü için “Afrika’ya insani yardım” adı altında ödemeler yaptıkları biliniyor.
IŞİD’den farklı olarak El Kaide ve bileşenleri, esirleri gelir kaynağı olarak görüyor.
New York Times’ın hesaplamasına göre El Kaide’nin bileşeni olan bu örgüt 2014 senesinde en az 125 milyon dolar fidye geliri elde etmiş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.