Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer gerilim zirveye ulaştı

Washington ve Pyongyang’dan yapılan karşılıklı açıklamalarla birlikte, ABD ve Kuzey Kore arasındaki nükleer gerilim zirveye ulaştı.

Geçtiğimiz haftasonu ABD’nin talebiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, nükleer silah programını durdurmayan Kuzey Kore’ye karşı yeni yaptırımların uygulanmasını oybirliğiyle kararlaştırmıştı. ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, yeni yaptırımları “Bunlar bir nesildir herhangi bir ülkeye uygulanan en zorlayıcı yaptırımlar” diye nitelendirmişti.

Bu yeni yaptırımlara cevaben Kuzey Kore yönetimi de tehditkâr tonunu sürdürmüştü. Pyongyang, yaptığı açıklamada, “BM yaptırımlarının Kuzey Kore’yi nükleer programından vazgeçirmeyeceğini ve Washington yönetimi hasmane tutumunu sürdürdüğü müddetçe müzakere masasına oturmayacaklarını” duyurmuştu.

Dün ise Washington Post gazetesinde yer alan bir haberde, Kuzey Kore’nin bir füzenin içine yerleştirilebilecek kadar küçük bir nükleer savaş başlığı geliştirmeyi başardığı iddia edildi. Ardından Washington Post ve CNN’e konuşan ve ismi açıklanmayan üç üst düzey ABD yetkilisi, söz konusu iddiaları doğruladı.

Trump: “Kuzey Kore, ateş ve gazabı görecek!”

Kuzey Kore’nin kullanılmaya hazır nükleer başlık geliştirdiğine yönelik iddialar ABD’nin gündemini meşgul ederken, ABD Başkanı Donald Trump, nükleer gerilimi tırmandıran çok sert açıklamalar yaptı.

Trump, “Kuzey Kore nükleer tehdidi tırmandırırsa dünyanın görmediği ateş ve gazabı görecek. Kuzey Kore’nin yapacağı en iyi şey ABD’yi bir daha tehdit etmemek olur” dedi. Trump’ın Kuzey Kore için kullandığı bu sert ifadeler sonrası 9 gündür rekor kıran, ABD borsa endeksleri sürekli yükselişe ara vererek ilk kez düşüşle kapandı.

Trump’ın bu sert açıklamaları bir anda dünya gündemine otururken, Kuzey Kore’nin cevabı da gecikmedi ve Pyongyang’ın ‘ABD toprağı Guam’ın açıklarına füze saldırısı hazırlığı içerisinde olduğu’ yönünde haberler geldi. Açıklamada, “ABD’nin kışkırtmada bulunduğu tespit edildiği takdirde ilk darbeye başvurulabileceği” belirtildi.

Kuzey Kore: “İlk darbeye başvurabiliriz”

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA, Pasifik Okyanusu’nda ABD topraklarının bir parçası olan Guam Adası açıklarına “orta-uzun menzilli füzelerin fırlatılması için yeni bir planın hazırlandığını” ifade etti. Öte yandan, Kuzey Kore’nin Guam açıklarına fırlatmayı hedeflediği füzelerin Hwasong-12 model balistik füzeler olduğu da belirtildi.

İkinci bir açıklama da KCNA’ya konuşan Kuzey Kore Ordu Sözcüsü’nden geldi. Washington’u “önleyici harp tertip etmekle” suçlayan sözcü, “Kuzey Kore’ye yönelik herhangi bir saldırıya cevabımız, düşmanlarımızın bütün kalelerini yok edeceğimiz topyekûn bir savaş olur. Buna ABD’nin anakarası da dahildir” dedi.

Kuzey Kore’nin açıklamalarının ardından, Guam Valisi Eddie Calvo ise Kuzey Kore’nin tehditlerine boyun eğmeyeceklerini söyleyerek “Guam ABD toprağıdır, burası sadece bir askeri üs değil” diye konuştu.

guam
(ABD toprağı olan Guam Adası, Pasifik Okyanusu’nda, Kuzey Kore’nin menzilinde bulunuyor)

Calvo, ada halkını koruyacak savunma önlemlerinin alınmış olduğunu vurgulayarak her türlü gelişmeye karşı hazırlıklı olduklarını söyledi. Beyaz Saray’la temasa geçtiğini de belirten Guam Valisi, “Savunma ve İç Güvenlik bakanlarıyla yaptığımız görüşmeler sonunda tehdit düzeyinin artırılmamasına karar verdik” dedi.

Kuzey Kore’nin açıklamalarına cevaben Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in de Güney Kore Silahlı Kuvvetlerine “genel teftiş ve hazırlık” çağrısında bulundu ve Kuzey Kore’nin olası bir saldırısına hazırlıklı olmanın “acil bir ihtiyaç” olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki nükleer gerilim tırmanırken, Pazartesi günü ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı B-1B Lancer tipi iki savaş uçağının ABD’nin Güney Dakota eyaletinden Guam Adası’na geldiği ve burada Japonya ve Güney Kore Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarıyla antrenman uçuşları yaptığı haberlere yansıdı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.