Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Ölürüm Türkiyem” şarkısı Kürt müzik grubundan çalıntı mı?

Mustafa Yıldızdoğan’ın 1993 yılında piyasaya sürdüğü “Türkiyem” şarkısının, Kürt müzik grubu Koma Qamişlo’nun 1986’da yayınladığı eserden çalıntı olduğu iddia edildi.
Twitter’da @eyalet_lordu olarak bilinen kullanıcının paylaşımıyla ortaya çıkan duruma şarkıcı Mustafa Yıldızdoğan’dan henüz cevap gelmedi. Twitter’da konu #HırsızMustafaYıldızdoğan etiketi ile gündem oldu.
Hesabında sık sık çalıntı şarkı paylaşımı yapan @eyalet_lordu şunları söyledi:
“Çalıntı şarkıların olduğunu biliyorduk. 3000’e yakın çalınmış şarkı var. Kıraç’ın pek de hoş olmayan bir tivitine karşılık kendisine, İzzet Altınmeşe’nin seslendirdiği ve yine Kürtçe bir şarkıdan çalınan ‘Hanımey’ şarkısını atmıştım. Bundan sonra yaptığım şey ses getirdi, merak uyandırdı. Bilinenlerden başka ne çalınmış diye bakarken bu seviyeye geldik. Şimdi günde 100 şarkı dinleyip karşılaştırıyoruz. Zaten geçmişten dolayı kulak aşinalığımız var şarkılara. Bana yardımcı olan takipçi arkadaşlarım ve akademik olarak destek veren sanatçılar var.”
Konuyla ilgili müzikolog Mustafa Demir ise şunları söyledi:
“Eserlerin ikisini de dinledim ben. Eğer iddia edildiği gibi Koma Qamışlo’nun şarkısı Yıldızdoğan’ın şarkısından önceyse, şarkı birebir kopyasıdır. Burada bir şarkı çalmaktan öte, bir milletin şarkısını kendisinden çalıp milliyetçi bir öğe olarak kullanmak söz konusudur. 3000 kadar çalınmış şarkı bile değil, resmi kaynaklar 10.000 çalıntı eserden bahsediyor. Bunlar elbette sadece Kürtlerden değil, o dönemde yaşayan bütün toplumlardan bu kültür hırsızlığı yapılmış, derleme adı altında arşivlendirilmiş, notaya dökülmüştür. Bununla ilgili çok fazla resmi devlet kaynağı var zaten. Bunun sasıl sebebi, Cumhuriyet döneminde inşa edilmeye çalışma çabalarıdır. Dil, kültür vb. yanında müziğe de el atılıyor. Atatürk saray müziğinin Türk müziği olmadığını çok iyi biliyordu. Bu yüzden saray müziği 2 yıl boyunca yasaklanıyor. Osmanlı Saray Müziği tebaadaki tüm halklardan beslenmişti.”
Müzikolog Mustafa Demir’in değerlendirmesi:
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/337444420″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
1986 yılında Koma Denge Qamışlo’nun şarkısı:
Mustafa Yıldızdoğan’ın “Ölürüm Türkiyem” şarkısı:

WhatsApp Image 2017-08-11 at 14.02.44

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.