Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, sosyal bilimlerin öncü ismi Şerif Mardin’i kaybetti

Sosyolog ve siyaset bilimci Profesör Doktor Şerif Mardin 90 yaşında hayatını kaybetti. Türkiye’de sosyolojinin duayeni olarak kabul edilen Mardin Türkiye’de din ve modernleşme alanındaki çalışmalarıyla sosyal bilim dünyasına önemli katkılarda bulundu. Mardin’in Türkiye’de geniş kitleler tarafından tanınması ise “mahalle baskısı” kavramını kullanmasıyla oldu. Gazeteci Ruşen Çakır ile 2007 yılındaki bir mülakatında “Türkiye’de ‘mahalle baskısı’ diye bir şey var. Jön Türklerin en çok korktuğu şeylerden biri de oydu. ‘Mahalle baskısı’, bilinmeyen ve sosyal bilimce ifade edilmesi çok zor olan bir havadır. Bu havanın, AKP’den bağımsız olarak Türkiye’de yaşadığına inanıyorum. Dolayısıyla bu havanın gelişmesine müsait şartlar oluşursa, o zaman AKP de bu havaya boyun eğmek zorunda kalacaktır” tespitini yapması “mahalle baskısı” kavramının yaygın olarak kullanılmasına neden oldu.

İlk kitabı Jön Türkler üzerineydi

1927 yılında doğan Şerif Mardin’in babası büyükelçi Şemsettin Mardin annesi ise tanzimat reformcularından Ahmet Cevdet’in kızı Reya Mardin’di. Şerif Mardin Galatasaray Lisesi’nde başladığı lise öğrenimini ABD’de tamamladı. Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü mezuniyetinin ardından lisansüstü eğitimini Johns Hopkins Üniversitesi’nde yaptı. Doktorasını Stanford Üniversitesi’nde tamamladı. Doktora tezi “Genç Osmanlı Düşüncesi Oluşumu” başlığı ile Princeton Üniversitesi tarafından yayınlandı. Mardin bu konu üzerindeki çalışmalarını genişleterek 1964 yılında “Jön Türklerin Siyasi Fikirleri: 1895-1908” adıyla Türkiye’de de kitap olarak yayımladı. Mardin bu çalışmalarının ardından Türk Modernleşmesi, din ve devlet ilişkileri üzerine çok sayıda makale ve kitap yazdı. Mardin 1954 ve 1966 yılları arasında da dönemin önemli dergilerinden Forum’da düzenli olarak makaleler yazdı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde kurucu dekanlık yaptı

Şerif Mardin Ankara Üniversitesi’nde 13 yıl öğretim üyeliği yapmasının ardından 1973 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin kurucu Dekanlığını ve Sosyoloji Bölümü Başkanlığı yaptı. Mardin daha sonra ABD’ye giderek 13 yıl Washington’daki American University’de İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığı’nı yürüttü. Türkiye’ye dönen Mardin önce Sabancı Üniversitesi’nde ardından da İstanbul Şehir Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Mardin akademik hayatı boyunca ayrıca Columbia, Princeton, Berkeley, Syracuse ve Oxford Üniversitesi ve Ecoles des Hautes Etudes ve Sciences Sociales gibi dünyanın farklı üniversitelerinde konuk öğretim görevlisi olarak çalıştı. Mardin’in cenazesi 7 Eylül Perşembe günü Yeniköy Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Prof. Dr. Şerif Mardin’in yazdığı bazı kitaplar şunlar:

-Din ve İdeoloji

-İdeoloji

-Bediüzzaman Said Nursi Olayı/Modern Türkiye’de Din ve Toplumsal Değişim

-Jön Türklerin Siyasi Fikirleri 1895-1908

-Siyasal ve Sosyal Bilimler

-Türk Modernleşmesi

-Türkiye’de Din ve Siyaset

-Türkiye’de Toplum ve Siyaset

-Yeni Osmanlı Düşüncesinin Doğuşu

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.