Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pentagon sözcüsü: ”Rusya’dan S400 alımı konusunda Türk yetkililere kaygılarımızı ilettik”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın S400 hava savunma sistemleri için yaptığı “Rusya’dan S400’lerin alınması için imzalar atıldı. Kaparo verdik. Kararlıyız” açıklaması Türkiye’nin NATO ile uzun vadeli ilişkileri açısından sorunlar doğuracağa benziyor.

CNBC’ye konuşan ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Johnny Michael, “S400 temini konusunda Türk yetkililere kaygılarımızı ilettik. NATO ile uyumlu savunma sistemleri, Türkiye’nin bölgedeki uzun menzilli tehditlere karşı savunması açısından en iyi seçenek olmaya devam ediyor” dedi. Türkiye’nin çok önemli bir NATO üyesi olduğunu ve güçlü bir savunma ortaklığı yürütüldüğünü söyleyen Michael şöyle devam etti: “Türkiye, ABD başta olmak üzere NATO üyelerinden füzesavar sistemi desteği almaya devam ediyor.”

Yine CNBC’ye konuşan NATO sözcüsü Mark Sanders ise, “Hangi askeri teçhizatı kullanacakları müttefiklerimizin tercihidir. NATO için önemli olan, müttefiklerimizin kullandığı ekipmanların eşgüdüm içinde kullanılabilmesi. NATO operasyonları ve misyonları için vazgeçilmez olan budur. Hiçbir NATO üyesi şu an S400 sistemini kullanmıyor. NATO, S400 alımıyla ilgili bilgilendirilmedi” dedi.

Dış İlişkiler Konseyi’nden Steven Cook ise bu gelişmeleri,  “ABD’nin Türkiye’nin politikaları ve davranışları ile kaygıları çok kapsamlı. S400 sistemleri konusu dışında İncirlik’i ABD kullanımına kapamak gibi tehditler de bunu içeriyor. ABD’nin YPG ile yürüttüğü ilişkiler ABD ve Türkiye arasındaki gerilimi artırıyor” diye yorumladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.